Вимушена переселенка із Херсону пані Лариса приїхала на Хмельниччину з чоловіком та кішкою ще на початку повномасштабного вторгнення. Оселилися в місті Славута. Тут знайшла не лише близьке коло спілкування, а й нових друзів — завдяки заняттям з англійської мови, які організували волонтери безкоштовно для вимушених переселенців.

Курси іноземної мови, як розповіла ХМ-ІНСАЙД пані Лариса, намагається відвідувати без перерв і старанно навчатись. За її словами, заняття згуртовують та допомагають адаптуватись.

«Моє життя вмить розсипалось, як намисто. Доводиться знову збирати його. Ці заняття дають мені силу. Завжди поспішаю на них. На курсах знайшла нових друзів, бо втратила багатьох з початком війни. Ми тут проводимо час цікаво і корисно», – каже жінка.

Зізнається, що англійську вивчала дуже давно — ще у школі. Зараз бачить власний прогрес і дуже радіє цьому, хоч використовувати у повсякденному житті й не планує:

«За кордон їхати не буду. Єдине місце куди хочу потрапити – додому. Я думала, де б хотіла жити, і ніде не бачу себе. Дуже хочу, щоби скінчилась війна і я поїхала в свій дім, у своє місто – Херсон».

Курси із вивчення англійської мови для вимушених переселенців у Славуті відвідує 15 осіб. Студенти, як їх тут називають, різного віку збираються раз на тиждень у Центрі підтримки громадських ініціатив. Проєкт із безкоштовного вивчення іноземної мови для ВПО організувала громадська організація «Любов в дії».

Співзасновниця організації Анна Пустовіт пояснила, що роботу розпочали на початку великої війни й мають багато напрямків, утім, здебільшого, орієнтуються на вимушених переселенців.

«Ми часто спілкувались і думали, як файно було б мати курси з вивчення англійської мови. Довго шукали викладача і в січні знайшли. Тепер ці курси – це час для вивчення мови, спілкування та згуртування», – каже Анна.

Викладачем-волонтером раз на тиждень стає Петро Бражук, який працює в одному із відділів Славутської міськради. Зауважує, що такі курси допомагають призвичаїтися вимушеним переселенцям, адже тут не лише вивчають мову, а й із користю проводять час.

«Напочатку охочих вчити мову було більше. Зараз у нас виокремилась група дуже активних студентів, які продовжують заняття. З ними дуже легко працювати і вони показують хороші результати у засвоєнні матеріалу», – гордиться викладач.

Організатори курсів іноземної мови наголошують: поки будуть бажаючі навчатись — продовжуватимуть працювати. До того ж, додають, заняття можуть відвідувати не лише внутрішні переселенці.

Ольга Поліщук, фото авторки

Як повідомляв ХМ-ІНСАЙД, у Славуті розгорнули потужний волонтерський рух – допомагають навіть дошкільнята.



Джерело: xm-inside.com