Напередодні, у День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, Президент Володимир Зеленський зустрівся з рідними Героїв України та вручив 16 орденів «Золота Зірка». Їх отримали і рідні Едуарда Шарана та Сергія Кириленка з Хмельниччини.

Про подію повідомили на офіційному онлайн-представництві Президента.

Володимир Зеленський наголосив, що Українська держава та український народ вистоять у цій війні.

«Щоб наші діти й онуки, щоб їхні діти та внуки могли жити в безпеці на своїй землі й за своїми правилами, за українським характером, який так надихає весь світ зараз і який заслуговує проявити себе повністю у справді мирному, у справді вільному житті. І це так буде. І це буде найкращим і найбільш достойним ушануванням памʼяті всіх українців, усіх українок, чиє життя обірвалося, на жаль, на полі бою», – зазначив він.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять усіх воїнів, які віддали своє життя заради України.

Президент вручив ордени «Золота Зірка» рідним загиблих Героїв України.

Найвищу державну нагороду із рук Президента отримала сім’я хмельничанина, капітана Едуарда Шарана.

Група під його керівництвом штурмувала позиції ворога на Запоріжжі. Воїни провели зачистку та вдруге вступили в бій із переважальними силами російських окупантів, які розпочали обстріл. Едуард Шаран надав допомогу пораненим, організував прикриття та евакуацію й продовжував командувати групою. Одного з поранених евакуював на собі й одночасно продовжував вести вогонь по ворогу, але сам зазнав поранення, несумісного з життям. Герою було лише 30 років. У Едуарда Шарана залишилися дружина, син та батьки.

Орден отримали і рідні капітана Сергія Кириленка зі Старокостянтинова.

У лютому – березні 2022 року брав участь у захисті Маріуполя. Урятував життя пораненому побратиму, вивів групу прикордонників із повного оточення та евакуював із Маріуполя дві родини. Торік улітку брав участь у контрнаступі на Запоріжжі. Після прориву першої лінії оборони Сергій Кириленко потрапив у засідку та дістав поранення. Він зміг самостійно вибратися з окопу й попередити побратимів, але через втрату критичного об’єму крові помер. Йому було лише 23 роки.

Нагадаємо, у пам’ять про загиблого сина на отримані виплати сімʼя Сергія придбала FPV-дрони та комплект керування з виносною антеною. Їх передали побратимам Героя України.



Джерело: xm-inside.com