Нещодавно на Кам’янеччині розпочали роботу додаткові джерела генерації електричної та теплової енергії – когенераційні установки, які місто Кам’янець-Подільський отримало безкоштовно у рамках проєкту USAID за сприяння Міністерства інфраструктури України.

Завдяки ним об’єкти тепло- та водопостачання забезпечуються власною електроенергією, що надзвичайно важливо в умовах критичної ситуації в енергетичній сфері.

Про це повідомив начальник Хмельницької ОВА Сергій Тюрін.

«Дякую нашим міжнародним партнерам, котрі надали таку допомогу для забезпечення стабільнішого енергоживлення у нашому регіоні. Адже роботу такого устаткування відчують тисячі жителів громади. Впевнений, що це послужить прикладом і для інших громад області, а ми зі свого боку зробимо усе можливе, аби залучити якомога більше таких енергоресурсів» – заначив посадовець.

Варто відмітити, що локальна електрогенерація в межах громади дозволить розвантажувати загальнодержавну енергосистему, що в свою чергу полегшить ситуацію, коли є дефіцит електроенергії. Так, дві когенераційні установки, введені в експлуатацію, зможуть генерувати близько 2 мВт електроенергії.

Загалом на об’єктах комунальної теплоенергетики області уже встановлено 32 когенераційні установки. 15 – у місті Хмельницькому, 11 в  Кам’янці-Подільському, 4 у Старокостянтинові, та 2 у Шепетівці.

У тому числі, у 2023 році за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) три комунальні підприємства області та Хмельницький національний університет отримали загалом 10 КГУ, у тому числі:

– 4 КГУ отримало  КП «Міськтепловоденергія» у м. Кам’янець-Подільський, 3  КГУ  отримало Старокостянтинівське КП «Тепловик», 2 КГУ – Шепетівське ПТМ, 1 КГУ передано Хмельницькому національному університету.

Обласна адміністрація працює над тим, щоби найближчим часом залучити ще 15 таких установок в область для забезпечення роботи комунальних закладів з теплозабезпечення в громадах регіону.

Джерело: ngp-ua.info