Учора, 24 вересня, у Хмельницькому відбулися загальні збори Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України (АМУ). Участь взяли сільські, селищні, міські голови громад, які є членами АМУ.

Обговорили питання діяльності Асоціації міст України в умовах воєнного стану, формування бюджетів на 2025 рік, підготовка до опалювального сезону, проєкти підтримки військовослужбовців у громадах та інше.

Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан підкреслив, що наразі основні зусилля муніципалітети спрямовують на всебічну допомогу Силам оборони. Зазначив, що вона потребує суттєвого фінансового ресурсу. Одним із його джерел, вважає, міг би бути «силовий» ПДФО, однак, його торік вилучили із бюджетів громад у державну казну.

На думку керівника регіонального відділення АМУ, Хмельницького міського голови Олександра Симчишина, вилучення у громад «військового» і «силового» ПДФО не принесло бажаних результатів.

«Звісно ж, допомога війську – пріоритет. Навіть в умовах обмежених ресурсів громади продовжують забезпечувати захисників необхідним. До слова, кількість запитів від Сил оборони не зменшилась, а зросла в рази. Ми могли за цей час закупити тисячі дронів, РЕБів та закрити ще більше потреб наших військових. Але кошти вилучили, хоч і не змогли освоїти повністю», – зауважив Симчишин.

Цю позицію підтримали у своїх виступах також інші міські та селищні голови.

Також йшлося про важливість змін до Бюджетного кодексу України та підготовку проєкту держбюджету на 2025 рік. Зокрема, АМУ надала понад 50 важливих пропозицій до бюджетних законопроєктів, серед яких:

  • встановити на постійній основі зарахування до бюджетів громад 64% ПДФО,
  • зупинити в умовах воєнного стану вилучення з бюджетів громад реверсної дотації;
  • відновити із 2025 року зарахування до місцевих ПДФО з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу;
  • списати 9 млрд гривень заборгованості із місцевих бюджетів перед державою за отримані безвідсоткові позики минулих періодів;
  • передбачити субвенцію на укриття у місцях масового скупчення людей;
  • зняти обмеження щодо використання вільних залишків місцевих бюджетів;
  • забезпечити належний рівень фінансування освітньої сфери;
  • вирішити питання погашення державою заборгованості з різниці в тарифах, на послуги теплопостачання, гарячого водопостачання, водопостачання та водовідведення в обсязі 64 млрд гривень.

«Такі зауваження і пропозиції були озвучені під час бюджетних консультацій на початку вересня. Вважаємо їх абсолютно обґрунтованими», – сказав Слобожан.

Далі говорили про підготовку до опалювального сезону 2024/2025. Міський голова Славути Василь Сидор зазначив, що критично важливо відстоювати справедливу компенсацію громадам за стримування тарифів на комунальні послуги для населення.

«На кожній зустрічі із профільними міністерствами ми нагадуємо про Меморандум, укладений ще 30 вересня 2021 між Урядом, НАК «Нафтогаз України», Офісом Президента України та Асоціацією міст України. Ним визначено, що однією з головних умов безперебійного проходження опалювального сезону 2021-2022 років є забезпечення відшкодування підприємствам теплопостачання заборгованості з різниці в тарифах. Тож маємо право вимагати його дотримання», – пояснив позицію Сидор.

Також він нагадав про невиконання норм законодавства, які гарантують отримання в повному обсязі соціально-економічної компенсації ризиків населення, що проживає в 30-кілометровій зоні спостереження АЕС.

На запрошення АМУ засідання долучилась ветеранка Катерина Луцик, директорка комунального закладу «Ветеранський простір». Вона розповіла про роботу нещодавно створеної у Хмельницькому комунальної установи, розкрила тему ветеранської політики у громадах та поділилась досвідом створення і діяльності успішного простору для військовослужбовців. Домовилась про подальшу співпрацю із регіональним відділенням АМУ та громадами Хмельниччини.

У підсумку, на зборах визначили шляхи спільного вирішення проблемі, підтримали позицію АМУ щодо формування бюджетів й вирішили спрямувати відповідні звернення до народних депутатів, парламенту, уряду та профільних міністерств.



Джерело: xm-inside.com