Державне бюро розслідувань вивчає списки імовірних “ухилянтів”, знайдені під час обшуків у робочому кабінеті керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяни Крупи.

У цих списках, за інформацією речниці теруправління ДБР у Хмельницькому Катерини Герасімук, зазначені прізвища разом із фіктивними діагнозами. Тих, хто зазначений у списках, мають знайти правоохоронці, й перевірити, чи правильно вказаний діагноз. Про таке повідомила Суспільному адвокатка Наталія Свірневська.

Вона пояснила: якщо буде доведено, що у людини зі списку діагноз неправильний і був “встановлений” для ухилення від мобілізації, то їй може загрожувати кримінальна відповідальність за ст. 336 КК України – позбавлення волі від 3 до 5 років.

Якщо ж, за словами адвокатки, правоохоронці доведуть факт передачі грошей за отримання діагнозу, який дозволяє уникнути військової служби або отримати відстрочку, такі дії можуть означати надання хабара службовій особі”, що також передбачає кримінальне покарання – за ст. 369 КК України (штраф до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеження волі від 2 до 4 років, або ув`язнення від 5 до 10 років із конфіскацією майна чи без такої).

“Будуть з’ясовувати, чи їх змусили дати хабар, чи вони самі його пропонували. Від цього залежатиме не тільки кваліфікація, але й міра покарання”, — зауважила Свірневська.

Нагадаємо, ДБР напередодні викрило керівницю Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяну Крупу та її сина Олександра Крупу – начальника ГУ Пенсійного фонду України у Хмельницькій області за підозрою в незаконному збагаченні. Наразі триває розслідування щодо незаконного оформлення інвалідності чоловікам, які намагаються уникнути служби у війську. Як повідомляв ХМ-ІНСАЙД, у посадовців під час обшуків знайшли лише готівкою майже 6 мільйонів доларів США у різній валюті, брендові прикраси та коштовності. Також родині топчиновників належать 30 об’єктів нерухомості в Україні, 9 автівок, майно у декількох країнах за кордоном тощо. У робочому кабінеті очільниці МСЕК виявили 100 тисяч доларів, а також імовірно підроблені документи, списки “ухилянтів” із прізвищами та фіктивними діагнозами.

Сьогодні працівники ДБР затримали Тетяну Крупу та повідомили їй про підозру у незаконному збагаченні. Попередньо, у понеділок, 7 жовтня, суд обиратиме їй запобіжний захід. Щодо іншого фігуранта — сина чиновниці Олександра — наразі оновленої інформації немає.



Джерело: xm-inside.com