Представництво ПрАТ “Хмельницька маслосирбаза” заперечує обвинувачення прокуратури у постачанні дошкільним закладам міста Кропивницький фальсифікованого масла “Селянське” торгової марки “Зелений хутір”. У товаристві запевняють, що продукція заводу повністю відповідає держстандартам за кількісними та якісними характеристиками.

На підтвердження факту відповідності вимогам ДСТУ пресслужба “Хмельницької маслосирбази” надала виданню ХМ-ІНСАЙД результати експертиз масла солодковершкового “Селянського” від державної експертної установи.

Нагадаємо, Кіровоградська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно керівника ПрАТ “Хмельницька маслосирбаза” та ще двох відповідальних осіб товариства. За версією слідства, завод замість масла продавав оптовику спред із домішками, небезпечними для здоров’я дітей. Фігурантом кримінального провадження є також директор товариства, яке на підставі договору з управлінням освіти міста Кропивницький закупляло продукцію хмельницького виробника і поставляло у дитсадочки.

При цьому слідство опиралось на висновки експерта 2023 року, свідоцтво про присвоєння кваліфікації котрого, як з`ясувалось, на той час було недійсним. Сторона захисту підозрюваних посадовців не погодилась із такими висновками і заявила до суду клопотання про проведення криміналістичної експертизи продукції.

Відтак проведення експертизи, за ухвалою слідчого судді, доручили Київському науково-дослідному інституту судових експертиз. Дослідження виявило, що вилучені із заводу зразки вершкового масла відповідають нормам ДСТУ і масова частка жиру в них становить 73%.

Раніше експертиза показала, що зразки, відібрані з партії вершкового масла, яке оптовик постачав для дитячих садочків Кропивницького, є продуктом неналежної якості.

Згідно з висновком експерта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України від 24.06.2024 №6098/24-34 масова частка жиру в наданому на дослідження зразку масла, який до того ж не містить рослинних жирів, становить 73%. У зв’язку з чим наданий на дослідження зразок масла відповідає вимогам ДСТУ 4399:2005 “Масло вершкове. Технічні умови”, – йдеться у висновку.

У серпні 2024 року, під час досудового розслідування, сторона захисту висловила готовність до проведення фактично повторної екпертизи, однак слідчий суддя відмовив у задоволенні такого клопотання. Надалі суд розглядатиме обвинувальний акт.   



Джерело: xm-inside.com