Держаудитслужба в Хмельницькій області за дев’ять місяців 2024 року виявила на 726 млн грн порушень у закупівлях. Працівники управління попередили 171 млн грн таких порушень відміною торгів або розірванням договорів.

До місцевих бюджетів після проведених ревізій уже надійшло 4 млн гривень. На сьогодні не допущено втрату 80 млн грн та 14 млн грн державних коштів відшкодовано, повідомили у пресслужбі установи.

Також завершеними аудитами виявлено 70 млн грн втрат та попереджено втрату 78 млн грн ресурсів місцевих громад. Завдяки наданим аудиторами рекомендаціям доходи від комунальної власності зросли додатково на 21 млн гривень.

До того ж накладено адмінштраф – 14 посадовим особам за закупівельні порушення, а 8 особам за фінансові зловживання. До відповідальності притягнуто 16 порушників. П’ятьом особам вручено повідомлення про вчинення кримінального правопорушення.

Держаудитслужба за вчинення протиправних дій застосувала 6 фінансових санкцій, таких як зупинення операцій із бюджетними коштами, зменшення бюджетних призначень, попередження про неналежне виконання закону. Зважаючи на допущені зловживання ініційовано 4 позови в інтересах держави перед органами прокуратури.

53 млн грн порушень аудитори задокументували у рамках кримінальних проваджень слідчих органів, а 13 винних осіб отримали повідомлення про підозру.

Наразі, за переданими правоохоронним органам 28 матеріалами ревізій і перевірок закупівель Слідче управління ГУНП в Хмельницькій області проводить 8 досудових розслідувань.

Джерело: ngp-ua.info