У Хмельницькому сьогодні, 22 жовтня, відбувається парламентсько-громадський форум-діалог на тему “Посилення захисту прав внутрішньо переміщених осіб”. У заході беруть участь представники Верховної Ради України, державних установ, міжнародних організацій та експерти з різних регіонів.

Цей захід, як зауважують в обласній військовій адміністрації, має на меті знайти ефективні рішення для покращення ситуації з правами і свободами внутрішньо переміщених осіб.

Від імені Хмельниччини до учасників форуму звернувся начальник обласної військової адміністрації Сергій Тюрін. Він підкреслив, що тільки у 2022 році транзитом область перетнуло більше 500 000 вимушених переселенців. За його словами, наразі на території області проживає 70 000 переселенців.

“Ми продовжуємо приймати громадян нашої країни, які евакуюються із зони активних бойових дій. Велика увага зосереджується на підтримці людей з інвалідністю, багатодітних сімей та всіх, хто потребує допомоги. Наша мета — створення комфортних і безпечних умов для проживання постраждалих українців, залучення міжнародної допомоги та інтеграція в суспільство,” – зазначив Тюрін.

Також мовилось про те, що у Хмельницькій області зареєстровано 165 установ, як надавачів соціальних послуг. В інтернатних закладах функціонує більше 2000 ліжок, куди з лютого 2022-го поселено пів тисячі евакуйованих. На забезпечення проживання ВПО в інтернатах профінансовано 147 мільйонів гривень.

На форумі планується обговорити ключові аспекти, включаючи інвентаризацію нерухомості, розвиток соціальних послуг та сприяння зайнятості ВПО.

Організатором є Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо переміщених та інших осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії російської федерації проти України за підтримки Програми “USAID РАДА: наступне покоління”.

Як повідомляв ХМ-ІНСАЙД, представники цієї комісії ВРУ та громадськості обстежують місця для тимчасового проживання перемленців на Хмельниччині. 

(Фото: Хмельницька ОВА)



Джерело: xm-inside.com