• «Агенція розвитку Хмельницького» запускає опитування серед містян. 

  • Його проводитимуть студенти двох місцевих університетів на вулицях міста. 

  • Вони збиратимуть інформацію щодо проблем в громаді.

Комунальна установа «Агенція розвитку Хмельницького» спільно із Хмельницьким національним університетом та Хмельницьким університетом управління та права імені Леоніда Юзькова запускають дослідження громадської думки серед містян. 

– Ми збираємо студентів двох університетів разом з їхніми викладачами, які погодилися на волонтерських засадах взяти участь в опитуванні жителів нашої громади про те, як вони бачать розвиток нашої громади особливо в цей час й післявоєнний час, що треба робити в першу чергу, в другу, для того, щоб це не вирішувати безпосередньо у владних кабінетах. Такого раніше ще не проводилося. Ми хочемо отримати результати, які використаємо для написання як різних грантових програм, так і стратегічних документів, – розповів директор комунальної установи «Агенція розвитку Хмельницького» Олег Черненко. 

Опитування проводитимуть понад двадцять студентів із двох місцевих ВНЗ. Вони, дотримуючись вибірки, повинні опитати певну кількість осіб кожної вікової категорії, статі в різних мікрорайонах міста. Одним із тих, хто на волонтерських засадах згодився взяти участь у цьому проєкті став студент юридичного факультету Хмельницького університету управління та права Дмитро Требик. 

– Я очікую на співпрацю з міською радою, мені цікаво попрацювати з органами місцевого самоврядування. Я очікую навчитися правильної комунікації з населенням, це буде важливо в моїй подальшій професійній діяльності, – розповів студент.  

Яка мета проєкту 

Зібрана інформація буде використана для написання майбутніх грантів, які допоможуть покращити життя в громаді. Заразом міська рада, на основі цих даних, підготує стратегію розвитку громади. 

– В нас має бути нова стратегія розвитку громади з 2026 року і з осені ми маємо почати над нею працювати. Оці дані, які отут (в цьому опитуванні, – прим.автора) будуть збиратися, вони ввійдуть в програму відновлення, яку сьогодні вимагає Уряд на кожну громаду, – розповів заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук. 

Додали: плюсом цього дослідження є те, що на отримання таких даних громаді не потрібно буде витрачати бюджетні кошти, адже, як стверджують організатори, таке опитування може вартувати десятки тисяч гривень. 

Про що запитуватимуть містян 

У анкету входить 18 питань, які стосуються життя громади. Респонденти оцінюватимуть діяльність місцевих органів самоврядування, якість надання послуг в місті, зокрема цікавитимуться думкою щодо якості:  

Також цікавитимуться думкою громадськості щодо того, куди в умовах воєнного стану краще скеровувати кошти з міської казни, а також чи потрібно вже зараз проводити відновлення громади чи краще зачекати завершення війни. Серед іншого – наскільки населення поінформоване про діяльність місцевих органів влади і як вони ставляться до внутрішньо переміщених осіб. Після блоку основних питань збиратимуть студенти й інформацію про самих респондентів: вік, рід діяльності, освіта, мова спілкування та фінансовий стан. Однак без зазначення особистих даних – анкетування анонімне. Всього планують опитати орієнтовно 700 осіб. 

– Метою цього проєкту є визначення проєкту майбутньої відбудови. Ми надавали всю посильну допомогу для того, щоб сформувати цю стратегію і визначити те, які є ключові проблеми сьогодні у громаді й власне яким чином громада бачить розв’язання цих проблем. Питання сформульовані максимально просто, хоча опитувальник досить великий виключно через те, що це об’ємне дослідження. Це дослідження було для нас певним викликом. Є питання «так» чи «ні», а є питання такі, що потрібно висловити думку, – розповіла кандидатка політичних наук, доцентка, завідувачка кафедри міжнародної комунікації та політології Хмельницького національного університету Ольга Заславська.  

Опитування розпочнеться вже наступного тижня й завершиться орієнтовно за 14 днів.  

1 1 1 1 1 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

Скільки коштує навчання у хмельницьких ВНЗ (ІНФОГРАФІКА)