За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Понад 150 учасників долучилися до змагання “Сильні України”, 11 травня 2024, Хмельницький. Суспільне Хмельницький

Понад 150 учасників змагалися на третьому етапі другого всеукраїнського туру змагань з адаптивних видів спорту "Сильні України" в Хмельницькому. Їх організували для реабілітації та ресоціалізації військовослужбовців та ветеранів після поранень.

Про це Суспільне Хмельницький розповів головний суддя змагань Василь Вірастюк.

За його словами, минулого року змагання започаткували представники федерації стронгмену України.

Головний суддя змагань “Сильні України” Василь Вірастюк, 11 травня 2024, Хмельницький. Суспільне Хмельницький

"Ми необхідні для певної категорії ветеранів, оскільки їх стає більше. Багато є тих, хто має подвійну ампутацію, отримав важкі поранення", — пояснив Василь Вірастюк.

Хмельницький учасник змагань та суддя, ветеран Олександр Маковей розповів, був поранений, мав важкі ушкодження ноги, легені та обличчя. Коли рани загоїлися, зрозумів, що спорт та змагання серед ветеранів — його шанс пришвидшити реабілітацію.

Ветеран Олександр Маковей взяв участь у змаганнях “Сильні України”, 11 травня 2024, Хмельницький. Суспільне Хмельницький

"Саме ці змагання необхідні для того, щоб показати хлопцям, що є чим займатися, можна ставити рекорди, цілі й гарно себе почувати. У майбутньому може з'явитися змога виступити за кордоном. Беру участь у змаганнях не заради призового місця. Я кайфую та отримую задоволення від цієї атмосфери", — зазначив Олександр Маковей.

Чинний військовослужбовець однієї з танкових частин Роман Танасійчук розповів, спеціально приїхав у відрядження, щоб позмагатися за нагороди. У нього є ціль — перемогти у всіх чи кількох видах спорту.

Під час заходу учасники змагались в адаптивних видах спорту, 11 травня 2024, Хмельницький. Суспільне Хмельницький

"Я намагаюся змагатися у всіх видах спорту, які є на змаганнях. Краще дається те, що силове, тому що я з десяти років займаюся штангою. Я заряджаючий, ми працюємо зі снарядами вагою 42-44 кілограми. У мене була онкологія, я одужав і зараз працюю над покращенням свого самопочуття. Завтра буду повертатися на службу у свій підрозділ", — пояснив Роман Танасійчук.

Василь Вірастюк розповів, залік серед учасників змагання проводили в 15 розділах. У програмі — адаптивні види спорту: жим лежачи, де учасники за 60 секунд мали підняти максимальну кількість разів штангу вагою 60 кілограмів; стрільба з лука з відстані 10 та 18 метрів, ривок гирею, аеробайк та веслування на тренажері.

Пам’ятні медалі для переможці змагання “Сильні України”, 11 травня 2024, Хмельницький. Суспільне Хмельницький

"Якщо порівнювати з минулим роком, учасників було менше. Тепер хлопців психологічно попускає, вони бачать, що змагання їм дійсно потрібні, що спорт допомагає соціалізуватися", — пояснив Василь Вірастюк.

За його словами, це треті в цьому році змагання, попередні відбулися в Дніпрі та Одесі. Після Хмельницького, упродовж року їх планують організувати у восьми чи дев’яти містах і селищах України.