Свято-Покровська церква у Сутківцях XV століття вважається архітектурною пам’яткою національного значення. Фото: Дмитро Полюхович/ Збруч

У хмельницькій єпархії також УПЦ висловили свою позицію.

Більш ніж два місяці тому закінчилася судова тяганина, що стосувалася питання законності користування Свято-Покровською церквою у Сутківцях представниками УПЦ (мп).

На початку березня Хмельницький апеляційний суд остаточно вирішив – повернути з незаконного володіння державі архітектурну пам’ятку національного значення й зобов’язати священників УПЦ звільнити споруду, не перешкоджаючи доступу до неї представникам райдержадміністрації.

Як повідомив депутат Хмельницької облради Руслан Лещишин, вчора, 15 травня, рішення було офіційно виконане. Священник УПЦ (мп) покинув церкву. Утім, разом із ним з церкви зникло практично все майно.

Руслан Лещишин вважає, церковне начиння міг вкрасти священник, коли покидав святиню.

«Будемо складати перелік викраденого і подавати в поліцію заяву про кримінальний злочин за частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому). Карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років”», – заявив депутат.

Що кажуть у хмельницькій єпархії УПЦ

У хмельницькій єпархії УПЦ не визнають постанови суду й вважають передачу храму «протиправним заволодінням». Разом із тим, апелюють до чинності рішення виконкому Ярмолинецької селищної ради 1989 року, за яким тоді передавали храм у користування релігійній громаді.

«Незважаючи на позбавлення Релігійної громади приміщення храму, парафія Української Православної Церкви у с. Сутківці залишається діючою і проводитиме Богослужіння у спеціально пристосованому під храм приміщенні. Настоятель і постійні парафіяни сподіваються на відновлення в майбутньому законності, своїх конституційних прав на свободу віросповідання і повернення Свято-Покровського храму», – зазначають в хмельницькій єпархії УПЦ.

Про церкву-пам’ятку

Свято-Покровська церква у Сутківцях XV століття вважається архітектурною пам’яткою національного значення. Первинно споруда слугувала фортецею, яка захищала від набігів татар на Поділля. Приблизно у 1480-х роках її перетворили на церкву, добудувавши цегляне склепіння і готичні щипці над другим ярусом центрального простору. У XVI столітті на стінах першого ярусу з’явився фресковий живопис, фрагменти якого дожили, попри сумнівні реставрації минулих століть, і до ХХІ століття.

У період антирелігійних гонінь за часів радянського союзу, храм закривали двічі. А з 1989 року тут знову збирались парафіяни. У 2019 році релігійна громада храму офіційно зреклася московського патріархату й перейшла до Православної церкви України. Цікаво, що донині приміщенням храму продовжували розпоряджатися представники УПЦ.

Як підкреслили під час судового засідання щодо долі храму, на сьогодні у Сутківцях є дві релігійні громади, які можуть звернутися до власника церкви з проханням про надання дозволу на користування.

15 травня споруду офіційно повернулася з незаконного заволодіння державі. Фото: Лещишин Руслан

Джерело