Водність Дністра упродовж першої декади червня продовжувала зменшуватись і станом на 10 червня у створі гідрологічного поста Галич (Івано-Франківська область) становить 32,9 куб.м/с (близько до критерію маловоддя).

Продовжував зменшуватись і приплив води до Дністровського водосховища зі 109 куб.м/с (31 травня) до 96 куб.м/с (10 червня).

Про це повідомили в Українському гідрометеорологічному центрі.

Нещодавно в ЗМІ з’явилась інформація про «обміління» Дністра біля Хотина та його притоки р. Ушиця (одна з бокових приток  до Дністровського водосховища). Ділянка Дністра біля Хотина – це верхів’я водосховища, тому саме ця його частина найактивніше реагує на зниження рівня.

На цій ділянці Дністер на даний момент повернувся у своє природнє русло, як і р. Ушиця біля с.Липи Хмельницької області (на якій з-під води з’явився міст часів німецької окупації), зазначають в Укргідрометцентрі.

Варто зазначити, Дністровська ГЕС дотримується режимів роботи водосховищ, відповідно до Правил експлуатації водосховищ Дністровського  комплексного гідровузла, з компенсуючим скидом води не менше 100 куб.м/с для сталого водозабезпечення нижче за течією (зокрема і території Республіки Молдова), що призводить до зниження рівня водосховища у середньому на 1-2 см за добу.

Експерти зазначили, що водопілля на Дністрі цьогоріч розпочалося значно раніше – у лютому. Тому сезон межені – період, протягом якого в річці спостерігають найменший рівень води – також розпочався раніше.

«За багаторічними даними, період межені у басейні Дністра зазвичай розпочинається у липні та триває до листопада, а ось червень характеризується здебільшого своєю паводковою активністю», – розповіли в Укргідрометцентрі.

Загалом на Дністрі критичної ситуації не спостерігається, адже (станом на 10 червня) недосягнуто критеріїв маловоддя, що дозволяло б заявити про загрозливість ситуації. Проте така низька водність наприкінці весни та початку літа – насторожує.

Джерело: ngp-ua.info