Як тільки Україна почала карбувати монети, серед виробів з’явилися предмети, які виготовлені спеціально для колекціонерів. Це так звані ювілейні монети України, випуск яких приурочений до визначних дат в історії.

Щорічно випускається кілька варіантів, які становлять цікавість не тільки для нумізматів з нашої країни, але й для зарубіжжя. Такі колекційні предмети часто містять у складі срібло та золото, а вартість експонатів щорічно зростає.

Яким подіям присвячений випуск монет

В історії України чимало визначних подій, які виробники грошей вирішили увіковічнити. Серед таких подій:

  • 200 років зі дня народження Т. Г. Шевченка;
  • 10, 20, 30 років проголошення Незалежності;
  • 50 років перемоги в II Світовій війні;
  • 10 років Чорнобильської катастрофи та багато інших.

Тільки з ювілейних монет України можна зібрати чималу колекцію. Далеко не завжди вартість таких виробів дуже висока. Деякі екземпляри коштують всього кілька десятків гривень. Проте є і досить дорогі монети, вартість яких перевищує 10 тисяч гривень.

Як оцінюється вартість ювілейних монет

Існує кілька факторів, які впливають на вартість ювілейних виробів. Насамперед це матеріал, з якого виготовлена монета. Не варто очікувати, що виріб із золота або срібла можна буде купити за невеликі гроші.

Наступний фактор – загальний тираж. Чим менший цей показник, тим дорожче ювілейна монета. Деякі з виробів випущені тиражем усього в кілька десятків, тому знайти їх у колекціонерів складніше, а ціна виробів вища.

Рік виготовлення також впливає на вартість. Наприклад, перші монети, які випущені в 1992 році, оцінюються вище, хоча можливі й виключення.

Звісно, на вартість впливає і сама подія, яка стала причиною випуску монети. Наприклад, для виробу на честь ювілею Незалежності застосовуються дорогоцінні метали, а самі розміри монети досить великі. Крім того, вона поміщена в блістер та спеціальний захисний футляр, є сертифікат. Знайти предмети колекціонування завжди можна в інтернет-магазині «Монітекс».

 

 

 

Джерело: ngp-ua.info