Сонячна електростанція Хмельницького міського лікувально-діагностичного центру складається з трьох установок. Загалом встановлено 224 сонячні панелі, які разом генерують 100 кіловат електроенергії. До слова, це перша лікувальна установа в Україні, яка почала продавати електроенергію в зовнішню мережу.

Сонячну електростанцію потужністю 100 кВт облаштували на дахах трьох поліклінік Хмельницького.

“Панелями облаштували три найбільші поліклініки у Хмельницькому — першу, другу і четверту. Тут споживання становить 60-70 кВт за годину. Максимальна віддача електроенергії в мережу відбувається у вихідні дні, коли заклади не працюють і споживають мінімальну кількість світла”, – розповів для МТРК “Місто” інженер-енергетик КП “Хмельницький міський лікувально-діагностичний центр” Олег Чабан

Спочатку отриману електроенергію спрямовували для забезпечення роботи медзакладів. Згодом надлишок почали продавати у мережу. У МОЗ повідомляють, що такий досвід є унікальним для України.

Директорка КП “Хмельницький міський лікувально-діагностичний центр” Людмила Слободяник розповіла, що мова не йде про великі суми заробітку, але у закладі максимально можуть використовувати енергію сонця для власних потреб.

Електростанцію облаштували за кошти Хмельницького міського лікувально-діагностичного центру. На це витратили близько 4 000 000 гривень. За попередніми підрахунками, станція окупиться протягом чотирьох з половиною років.



Джерело: xm-inside.com