Уряд 28 червня своєю постановою схвалив Бюджетну декларацію на 2025—2027 роки. Наразі вона перебуває на розгляді профільного комітету Верховної Ради України. Асоціація міст України вимагає виключити із документу кілька положень. Консультант із бюджетних питань АМУ в Хмельницькій області Юрій Гриневич пояснив, що означає прийняття Декларації у варіанті уряду для громад Хмельниччини.

За словами Гриневича, для збереження можливості виконання повноважень органів місцевого самоврядування, надання необхідних послуг мешканцям і допомоги Об’єднаним силам ЗСУ, АМУ вимагає вилучення з тексту Бюджетної декларації таких норм:

зниження на 4% частки ПДФО, що зараховується до бюджетів місцевого самоврядування. Реалізація такої норми у 2025 році, на думку експерта, призведе до 11,4 млрд гривень втрат місцевих бюджетів по Україні. З них – понад 600 млн гривень по Хмельницькій області. Та до припинення тепло- та водопостачання мешканцям більшості населених пунктів України. Ба більше, наявність саме 64% ПДФО у громад зазначено у Звіті Європейської комісії як частина фіскальної децентралізації, тому зменшення цього показника негативно вплине на хід перемовин щодо вступу України до ЄС;

– застосування з 2025 року реверсної дотації. У 240 територіальних громадах (78% з яких це села, селища, малі міста) пропонується вилучити 16,6 млрд гривень, за рахунок яких зараз громади допомагають військовим підрозділам, забезпечують фінансування місцевих програм в галузі освіти, медицини, соціальної допомоги та захисту.

«По Хмельницькій області це 328,6 млн гривень для 9 громад. Розрахована реверсна дотація (міжбюджетні трансферти з місцевих бюджетів державному бюджету) на 2025 рік для бюджетів громад Гуменецької сільської в сумі 8,7 млн, Волочиської міської – 5 млн, Розсошанської сільської – 20 млн, Красилівської міської – 5,3 млн,  Крупецької сільської – 4,4 млн, Нетішинської міської – 151 млн,  Сахновецької сільської – 1,2 млн, Хмельницької міської – 131,4 млн,  Шепетівської міської – 1,4 млн гривень», – навів дані регіональний експерт АМУ;

 – вилучення у 2025–2027 роках з доходів бюджетів територіальних громад податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення військовослужбовців. Таким чином, щонайменше на 90 млрд гривень щорічно пропонується зменшити фінансування громадами країни потреб військових підрозділів, що суперечить схваленому парламентом законопроєкту 9559-д щодо розширення повноважень громад з підтримки сектору безпеки та оборони, створення фортифікаційних споруд. Орієнтовний обсяг втрат бюджетів громад Хмельниччини — понад 3 млрд гривень.

«Так, для Хмельницької міської територіальної громади втрати становлять – 1,5 млрд, Кам’янець-Подільської міської – 320 млн, Старокостянтинівської міської – 280 млн, Нетішинської міської – 85 млн гривень», – пояснив Гриневич. 

Вожночас, зауважив він, позитивним є те, що в Бюджетній декларації на 2025—2027 роки в частині міжбюджетних трансфертів передбачено збереження базової дотації і в наступному році для Хмельницької області. Згідно з даними фахівця, вона планується в сумі 629 млн гривень (при 458 млн у 2024 році).

«Для обласного бюджету планується базова дотація в сумі 115,6 млн та 513,4 млн гривень для бюджетів громад Хмельниччини. Найбільше базової дотації можуть отримати бюджети громад: Кам`янець-Подільської міської – 82,8 млн, Дунаєвецької міської – 30,9 млн, Полонської міської – 32,5 млн, Новоушицької селищної – 29,1 млн, Судилківської сільської – 22,2 млн, Городоцької міської – 20,1 млн, Віньковецької селищної – 16,9 млн гривень», – зазначив Гриневич.

Довідково

Бюджетна декларація – документ середньострокового бюджетного планування, що визначає засади бюджетної політики та показники державного бюджету на середньостроковий період та є основою для складання проекту Державного бюджету України й прогнозів місцевих бюджетів.

Мета Бюджетної декларації – забезпечити прозорість фіскальної політики та передбачуваність фінансування для різних галузей із дотриманням у середньостроковій перспективі планових показників дефіциту бюджету. Це, в свою чергу, має сприяти стійкості публічних фінансів – а відтак, економічній стабільності та розвитку.



Джерело: xm-inside.com