За шість місяців 2024 року жителі Хмельницької області подали майже 500 звернень щодо порушення прав споживачів через неякісні товари чи послуги. Унаслідок цього отримали понад 250 тисяч гривень компенсації.

“275 звернень від споживачів стосувались придбання непродовольчих товарів, з них 79 — купівля в інтернет-магазинах на онлайн платформах; 156 — сфери послуг; 18 — якості продовольчих товарів”, — зазначила начальниця управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління держпродспоживслужби в Хмельницькій області Олена Лошанюк.

Начальниця управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами розповіла, щоб повернути гроші за послугу чи товар, потрібно писати заяву до того, хто порушив права споживача. Наприклад, це може бути виробник товару чи магазин, де його придбали, йдеться у матеріалі Суспільного.

“Законом України “Про захист прав споживачів” передбачено, що упродовж 14 календарних днів людина має право повернути будь-який товар, навіть якщо він і не бракований. Проте для цього обов’язково потрібно мати усі документи, які підтверджують оплату товару, наприклад, чек і гарантійний талон. Спеціалісти допомагають правильно написати заяву до суб’єкта господарювання, зв’язуються з ним у телефонному режимі, щоб налагодити комунікацію”, — пояснила Олена Лошанюк.

За її словами, у 2022 році було 1442 звернень щодо порушення прав споживачів, у 2023 — 1414. Відповідно 2022 року повернули 116460 гривень, 2023 — 601416.

Джерело: ngp-ua.info