Після того, як суд зобов’язав священника УПЦ мп звільнити храм і повернути державі церкву-фортецю XV-XVI ст. у селі Сутківці Ярмолинецької тергромади, яка є пам’яткою культури, там зібрались на толоку. Роботи в активістів було чимало.

Організувала велике прибирання церкви директорка Малієвецького музею Анастасія Донець. На толоку у храм з’їхались небайдужі з Хмельницького, Ярмолинець, Кам’янця-Подільського і ще деяких сіл.

Роботи в активістів було багато – прибрали горішні поверхи, розчистили відмостку, вивезли машину голубиного посліду з двох верхніх ярусів, покосили, помили іконостас.

“Емоції різнополярні. Втома приємна. В душі – як після бою. Ось вона – ще одна маленька перемога на шляху до великої. Церква в Сутківцях – це квінтесенція зрізу українського суспільства: культури, безкультур‘я, багатющої спадщини, усіх можливих наруг над нею, усієї великої любові до неї. І всі ці емоції і обставини – це все з чим ми зіткнулися у наш непростий час. Попри все – ми все здолаємо”, – підсумувала Анастасія Донець.

По закінченню плідної праці учасників толоки пригощали українськими національними стравами: борщем, канапками, узваром, козацьким кулішем, який готувала ярмолинецька волонтерка Наталія Беренда.

Утім, активісти додають, попереду ще дуже багато роботи. До зими треба владнати питання із дахом та стінами церкви-фортеці, щоби вберегти унікальну архітектурну пам’ятку від руйнування.

До слова, Сутківська церква-фортеця XV ст. запрошує вірян на перше спільне богослужіння у лоні помісної Православної церкви України.

Богослужіння відбудеться в середу, 31 липня, о 12:00, а очолить молитву за Україну, її народ та захисників керуючий Хмельницької Єпархії ПЦУ Високопреосвященнійший архієпископ Хмельницький і Шепетівський Павло.

“Анонсована подія, без перебільшення, має історичне значення. Адже з XV століття, за більш як пів тисячолітню історію Сутківської церкви в цих стінах вперше прозвучить молитва рідною українською богослужбовою мовою”, – зауважив священник ПЦУ Захар Залізний.

Нагадаємо, ХМ-ІНСАЙД раніше писав про цю церкву: на Хмельниччині руйнується унікальна церква-фортеця, яка тривалий час залишалась нічийною. У травні Священник УПЦ мп покинув унікальну Свято-Покровську церкву ХV століття. Однак із храму зникло майно. Громада підозрювала, що його “прихопив” священнослужитель.

Читайте також “Уряд вніс у держреєстр понад 160 пам’яток на Хмельниччині”.

Довідково

Свято-Покровська церква — мурована сакральна споруда оборонного типу. Вона репрезентує одночасно фортецю і храм.

Покровська церква — унікальний взірець оборонного будівництва Поділля, нині є діючим храмом і музеєм, який відвідують численні українські й закордонні туристи. Вона є одним з найдавніших в Україні оборонних храмів і єдиним середньовічним оборонним храмом тетраконхового типу. Найближчим аналогом церкви-донжону є донжон в Етампі (Франція).

Пам’ятка є витвором будівельного мистецтва XIV–XVIII століть, що не має аналогів за своїм архітектурно-планувальним вирішенням у країні.



Джерело: xm-inside.com