“Пацієнтами” закладу були ветерани, люди з залежностями та навіть неповнолітні. Декого туди поміщали силою та суворо обмежували контакти із зовнішнім світом. Вартість “лікування” становила близько 20 000 гривень на місяць.

У прокуратурі Хмельниччини розповіли, слідство встановило що житель міста Львів заснував на території Хмельницької області псевдореабілітаційний центр із надання допомоги особам з різними залежностями.

Разом зі трьома спільниками він орендував житловий будинок з земельною ділянкою.

«Клієнтів» підшукували в інтернеті або серед знайомих. Також розповсюджували оголошення про надання допомоги у подоланні згубної залежності та лікування ПТСР. Вартість «послуг» становила в середньому 20 000 грн на місяць. «Лікування» оплачували близькі родичі.

Серед «пацієнтів» були військовослужбовці ЗСУ, які мали посттравматичні стресові розлади. Вони, перебуваючи у відпустці, за наполяганням рідних звертались за допомогою.

“Тих, хто не погоджувався їхати у реабілітаційний заклад добровільно, вивозили силою. Лікування потерпілі не отримували. Вони не могли з власної волі покинути заклад, адже їх замикали в охоронюваних приміщеннях, а документи відбирали. Контакти із зовнішнім світом суворо обмежувались. Телефоном користуватися їм не дозволяли”, – розповідають правоохоронці.

Серед 44 утриманців із різних регіонів України у закладі перебувало і 3 неповнолітніх.

За процесуального керівництва Хмельницької обласної прокуратури 4 особам повідомлено про підозру у незаконному позбавленні волі та викраденні людей, вчинені організованою групою (ч. 2 ч. 3 ст. 146 КК України). Їм загрожує від 5 до 10 років ув’язнення.

Наразі усім фігурантам обрано запобіжні заходи у виді тримання під вартою з можливістю внесення застави. Слідчі дії в рамках кримінального провадження тривають.



Джерело: xm-inside.com