Іоанно-Предтечинський чоловічий монастир з’явиться у Кам’янці-Подільському, що на Хмельниччині. Таке рішення прийняв Священний Синод Православної церкви України 10 травня 2024 року. Облаштують його в одній зі старовинних будівель Кам’янця, колишній Консисторії, єпархіальне управління, де наразі проводять ремонтні роботи, йдеться у матеріалі Суспільного.

«Ще 100 років тому тут було єпархіальне управління, Консисторія при архієреєві Подільської Єпархії. Після Жовтневої революції 1917 року Радянська влада відібрала і тут було розташовано НКВД. Після другої світової війни було розміщено радянські установи й гуртожитки. І говорити про те, що зберігся історичний інтер’єр, на жаль ми не можемо. Зберігся фасад будівлі такий, який ми можемо бачити на старих нечисленних фотографіях» –  розповів архієпископ Кам’янець-Подільський і Новоушицький Православної Церкви України Герман

Церква хоче дати нове життя цьому приміщенню, сказав архієпископ: «Тут є домовий храм, єпархіальний храм, буде розмішена канцелярія єпархіального управління, тобто резиденція правлячого архієрея і буде розміщено чоловічий монастир».

Представник підрядника, Сергій Кльоц сказав, що наразі робітники демонтують стару підлогу: «Тут була дерев’яна підлога, а під нею всяке сміття. І для того, щоб збільшити акустику цього приміщення ми вирішили спуститися до першого рівня».

Будівля мала різних господарів, розповів архієпископ Герман, і кожен залишив свій відбиток у тому числі й радянський. На другому поверсі пошкоджені стеля і дах: «Церква дуже обережно буде це відновлювати. Нам допомагають будівельними матеріалами».

Архієпископ розповів, які роботи планують виконати найближчим часом: «Зараз стоїть завдання зробити так, щоби дах не протікав. Ми плануємо встановити новий іконостас в храмі після ремонту, вже його замовили. Думаємо, що до Різдва нам майстри виготовлять його, щоб ми повноцінно могли звершувати богослужіння в нашій святині».

Джерело: ngp-ua.info