Дорожньо-транспортна пригода сталася у середмісті Хмельницького у ніч на 20 січня 2024 року. Водій автомобіля «Hyundai», бувши у стані алкогольного сп`яніння, порушив правила дорожнього руху й під час проїзду регульованого перехрестя вулиць Свободи та Проскурівської, виїхав на тротуар, де зіткнувся з бетонною електроопорою. Унаслідок аварії тяжкі травми отримав його 21-річний пасажир.

Хмельницький міськрайонний суд визнав 27-річного водія та призначив йому покарання – 1 рік 6 місяців ув’язнення з позбавленням права керувати транспортними засобами на 5 років.

Потерпілий та захисник обвинуваченого подали апеляційні скарги на вирок. Прохання обох – змінити вид покарання винуватцю ДТП та не ув’язнювати його.

На думку адвоката, місцевий суд не врахував, що його підзахисний працює, позитивно характеризується, розкаявся у вчиненому та зробив відповідні висновки, активно займається волонтерською діяльністю та підтримує ЗСУ.

Потерпілий запевнив, що порозумівся з обвинуваченим і вважає, що той заслуговує на більш м’яке покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

Колегія суддів апеляційного суду констатувала законність вироку та відсутність підстав для пом’якшення покарання.

ХАС зауважив, що при визначенні виду й міри покарання суд першої інстанції врахував, усі пом’якшуючі обставини справи, тому призначив остаточне покарання нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції кримінального закону, за яким кваліфіковані його дії.

«Разом з тим, місцевий суд, враховуючи суспільну небезпечність кримінального правопорушення, вчиненого обвинуваченим, який скоїв кримінальне правопорушення, перебуваючи в стані суттєвого алкогольного сп`яніння, що потягнуло за собою спричинення потерпілому тілесних ушкоджень, при цьому грубо порушивши правила безпеки руху й експлуатації автомобільного транспорту, наразивши на небезпеку життя і здоров`я сторонніх людей, правильно призначив йому покарання у виді позбавлення волі реально», – уважає апеляційний суд.

Відтак колегія суддів залишила без змін вирок місцевого суду, а апеляційні скарги – без задоволення.

Джерело: ngp-ua.info