Уже майже пів року в місті Славута, що на Хмельниччині, діє ферма із вирощування мікрозелені. Створили її на грантові кошти, а працюють тут вимушені переселенці з Донеччини та Одеси. Як вдалось налагодити оригінальний бізнес та чи користується попитом така продукція – дізнавалась кореспондентка ХМ-ІНСАЙД.

Із початком повномасштабної війни Славута прийняла понад 5 000 вимушених переселенців. Наразі в громаді проживає 1 977 ВПО. З них 349 – пенсіонери, 107 – люди з інвалідністю.

«Вважаємо, що це – наші люди. Ми максимально намагались забезпечити роботою усіх охочих. Вимушені переселенці зараз працюють в освітніх та медичних закладах, на комунальних підприємствах. Також шукали інші можливості, щоби допомогти людям адаптуватися та знайти себе на новому місці», – розповідає міський голова Славути Василь Сидор.

Одним із успішних прикладів цього став проєкт «Створення умов для економічної та соціальної інтеграції ВПО до Славутської територіальної громади. Підтримка зайнятості ВПО на місцевому рівні». Головна мета проєкту — допомогти вимушеним переселенцям здобути нові знання й навички, вирішити питання підвищення економічної спроможності та їх адаптації у громаді. Обрали вирощування мікрозелені.

За грантові кошти зробили ремонт у підвальному приміщенні та закупили необхідне обладнання: стелажі, холодильну шафу, кондиціонер та розхідні матеріали й насіння. На усе витратили 25 000 доларів.

Підприємець Олександр Іщук розповідає, що займається аграрною діяльністю уже понад 17 років. Цьогоріч дещо змінив профіль – опікується мікрофермою у Славуті.

Щоби набути досвід у новій для себе галузі, каже, залучали фахівців, які проводили для підприємців-новачків семінари та майстер-класи. Перші місяці, зізнається Олександр, досліджували процес вирощування, оптимальний мікроклімат та вдосконалювались. Починали із 8 культур, а зараз вирощують близько півтора десятки видів мікрозелені: горох, соняшник, редис, броколі, кінзу, амарант, базилік та інші.

«Мікрозелень – це екологічно чистий продукт і дуже корисний. Зараз наші основні замовники – це кафе і ресторани, які додають мікрозелень до своїх страв. Купують і звичайні славутчани, але не на постійній основі, а більше, щоби скуштувати щось новеньке», – каже підприємець.

Тут створили три робочих місця для ВПО. Наразі на фермі працюють Олександр, Наталя і Тетяна, які раніше мешкали на Донеччині та в Одесі.

Олександр Волков з Маріуполя переїхав у Славуту в 2022 році. На фермі займається безпосередньо вирощуванням мікрозелені і веде звітність.

«Я навіть не очікував, що мікрозелень користуватиметься таким попитом. Зараз маємо клієнтів з міста і відпрацьовуємо співпрацю із бізнесом за межами Славути. Можемо надсилати її і поштою. Сподіваюсь, що найближчим часом зможемо налагодити і співпрацю зі супермаркетами», – ділиться чоловік планами на майбутнє.

Олександр Іщук зазначає, що культури ростуть від тижня до місяця. Ціни на мікрозелень коливається від 30-40 гривень до 120 гривень за особливо вибагливі сорти. Але вартість, каже, напряму залежить від регіону збуту: у столиці ціни на таку ж продукцію значно вищі. Тож радять усім скуштувати свою, вирощену з любов’ю, доступну та вітамінну мікрозелень.

Ольга Поліщук, фото авторки. 



Джерело: xm-inside.com