Мешканець Кам’янеччини поласував домашньою м’ясною консервою. До лікарів звернувся лише за кілька днів із серйозними симптомами. Наразі він перебуває в реанімації у важкому стані.

Як інформує Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб, ще 23 жовтня 43-річний мешканець Кам’янець-Подільського району споживав домашню м’ясну тушкованку зі свинини.

За медичною допомогою до лікарів чоловік звернувся лише на четверту добу. Скаржився на сухість в роті, слабкість, порушення ковтання, двоїння в очах, утруднене дихання, закреп.

“Спершу автомобілем “екстренки” пацієнта доправили до КНП “Багатопрофільна центральна районна лікарня” Слобідко-Кульчієвецької сільської ради, а далі — до відділення анестезіології та інтенсивної терапії КП “Хмельницька інфекційна лікарня Хмельницької міської ради”, – розповіли в установі.

Хворому одразу ж ввели протиботулінічну сироватку.

Наразі пацієнт перебуває у важкому стані.

Нагадаємо, цьогоріч у серпні на Хмельниччині було зафіксовано перший випадок ботулізму. Постраждала — 70-річна мешканка Хмельницького, яка також споживала домашню м’ясну тушкованку. Після тривалого лікування медикам вдалося врятувати жінку.

Також, як повідомляв ХМ-ІНСАЙД, днями в області зафіксували перший летальний випадок внаслідок отруєння грибами.

Довідково

Ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил.

Причини ботулізму

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.

Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані із уживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

Лікування ботулізму

Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).



Джерело: xm-inside.com