Торік на Хмельниччині анонсували реалізацію послуги психосоціальної підтримки формування життєстійкості. У рамках участі Красилівської міської ради в експериментальному проєкті з травня розпочав свою роботу Центр життєстійкості. Це пілотний проєкт, який реалізується в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?». Наразі в області функціонує 6 таких. Журналістка ХМ-ІНСАЙД побувала у красилівському закладі та побачила, чи користується популярністю він.

На початку повномасштабної війни Красилівська громада прийняла понад 3 500 вимушених переселенців. Наразі у громаді залишилось проживати 946 ВПО. Облаштовано три місця масового проживання – у Красилові та селах Манівці і Кульчини. Тут мешкає три десятки осіб.

«Намагаємось їх усіляко підтримувати, але дуже хочемо, щоби вони адаптувались до життя на території громади і знайшли себе тут і почувалися, як вдома, а не в гостях. Багатьох фахівців працевлаштували в комунальних установах. Ми прирівняли усіх вимушених переселенців у правах до жителів громади: вони отримують усі матеріальні допомоги, воїни, які мобілізовані з нашої території, отримують підтримку», — каже міський голова Красилова Ніла Островська.

Щоби інтеграція вимушених переселенців відбувалась легше, у громаді відкрили Центр життєстійкості. Приміщення колишньої поліклініки для закладу безкоштовно виділила міськрада. За бюджетні кошти зробили капітальний ремонт та закупили необхідне обладнання – на все витратили понад мільйон гривень. Тут, за словами Островської, працюють фахові психологи та створені умови для роботи з усіма категоріями людей.

У закладі надають послуги, спрямовані на підтримку психоемоційного здоров’я в умовах війни: психологічна діагностика й консультування (індивідуальне, сімейне, групове); тренінги та семінари для дорослих і дітей зі стресостійкості; соціальні послуги. Вони – безоплатні

Соціальна менеджерка Марина Березюк розповіла, що сюди може звернутись за допомогою кожен мешканець громади. 

«В першу чергу ми працюємо з вразливими категоріями населення: вимушені переселенці, особи з інвалідністю, багатодітні та малозабезпечені родини, ветерани, члени їх родин, а також сім’ї зниклих безвісти. Але також до нас може звернутись будь-який мешканець громади. Ми не відмовляємо нікому», — каже фахівчиня.

Ділиться і першими результатами роботи: за три місяці діяльності надали близько 2 500 послуг із психосоціальної підтримки.

На базі Центру функціонує батьківський клуб. У його рамках проводять тренінги «Батьківство без стресу», де охочі займаються із психологами індивідуально та у групах. Відвідувачка Ганна — мати двох особливих діток. Каже, ходить на тренінги не лише заради спілкування із психологами, а й заради підтримки та обміну досвідом з іншими матерями, що мають схожі проблеми.

«Сьогодні у мене четверте заняття. Уже після першого зрозуміла, що маю певні помилки у спілкуванні з дітьми. Також завдяки психологам, усвідомила, що завжди маю враховувати свої бажання, а не лише дітей. Тепер вчусь шукати баланс», — ділиться Ганна.

Психологиня Центру життєстійкості Катерина Коломієць зазначає, що в закладі є й інші групи підтримки для молоді, дітей, осіб з інвалідністю. Також щотижня тут збираються родини зниклих безвісти. Готуються запустити і групу підтримки для дружин військовослужбовців.

«На запит підприємств, організацій структурних підрозділів міськради ми проводимо заняття, лекції та тренінги щодо спілкування з військовими, ветеранами, вимушеними переселенцями. Вони дуже популярні», — розповідає фахівчиня.

В іншому приміщенні Центру проводить терапію психологиня Оксана Розумна. Її клієнт – ветеран Максим. Із війська чоловік звільнився торік у листопаді. Каже, коли повернувся з війни, намагався самостійно впоратись зі своїм психоемоційним станом. Військовий мав проблеми зі сном, був знервованим, страждав від раптових нападів страху та був агресивним. Розумів це, але контролювати ніяк не міг.

«Ці зміни помічали і близькі. Мама казала, що відколи повернувся з війни, дуже сильно змінився і став зовсім іншим. Я довго не хотів цього визнавати і намагався сам з цим впоратись. Згодом відчув, що сам не дам ради і звернувся за допомогою до фахівців. Друзі порадили саме цей Центр. Коли зі мною почала працювати Оксана, відчув покращення. Вже навіть сам порадив її декільком друзям», — каже ветеран.

Оксана Розумна зазначає, що усім військовим і ветеранам варто попрацювати з психологом, щоб стабілізувати власний психоемоційний стан. Коли військові повертаються у цивільне життя, то наше цивільне життя не завжди готове прийняти їх. Військовим дуже важливо правильно пройти період адаптації.

«Дуже добре, коли близькі та рідні помічають зміни у військових і звертаються за допомогою. Адже допомога має бути комплексною. Ми пропрацьовуємо різні техніки та отримуємо позитивний результат», — наголошує психологиня.

І додає: звертатись за допомогою — не соромно, адже ментальне здоров’я потребує такої ж турботи, як і фізичне.

Ольга Поліщук, фото авторки

Як повідомляв ХМ-ІНСАЙД, у Красилові спортивно-реабілітаційний центр з початку повномасштабної війни безоплатно надає послуги військовим.



Джерело: xm-inside.com