Нещодавно працівники регіонального представництва Офісу Омбудсмана України в Хмельницькій області відвідали позаміський дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Чайка» Хмельницької міської ради.

У таборі оздоровлюються та відпочивають діти від 7 до 16 років. На день відвідування у ньому перебували 198 дітей. Послугами з оздоровлення та відпочинку можуть скористатися діти різних категорій, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, і діти з інвалідністю.

В Офісі Омбудсмана зазначають, що з початку сезону дитячий заклад відвідали 625 дітей. Для кожної дитини передбачено індивідуальне спальне місце та п’ятиразове харчування. Кімнати облаштовані меблями для зберігання особистих речей. У доступі дітей вбиральні та душові на кожному поверсі.

Для дітей організоване активне дозвілля, вони задіяні у квестах, конкурсах, творчих гуртках та спортивних змаганнях.

Територія табору огороджена задля запобігання доступу до неї сторонніх осіб й обладнана спортивними майданчиками, лавками та альтанками.

У дитячому закладі цілодобово здійснюється медичне обслуговування дітей. До роботи залучені спеціалісти закладів охорони здоров’я.

Водночас моніторингова група під час візиту виявила наступні недоліки та порушення прав дітей:

  • у деяких спальних кімнатах площа не відповідає мінімальним нормам на одну дитину, дистанція між спальними місцями не забезпечує можливість вільного пересування дітей, які проживають у спальнях по 4-5 осіб (порушення права дитини на належні умови перебування);
  • не усі приміщення закладу відповідають вимогам щодо доступності та безбар’єрності для дітей з інвалідністю;
  • приміщення укриття та ізолятора потребують ремонту та дооблаштування;
  • в окремих душових кімнатах відсутні перегородки (ширми), що порушує право дитини на приватність;
  • зафіксовано недоліки у веденні медичної документації дітей.

За результатами моніторингового візиту буде підготовлено звіт з рекомендаціями щодо усунення виявлених недоліків.

Джерело: ngp-ua.info