методи фізичної реабілітації

Фізична реабілітація 

Здоров’я людини — велика цінність. Але внаслідок травм, хронічних хвороб, сидячого образу життя, важкої роботи та інших причин можна втратити працездатність. Постійний біль у спині, судоми у м’язах, параліч після інсульту або втрата кінцівки заважають повноцінно жити: вільно рухатися, виконувати роботу або звичайні для самообслуговування дії. Проте не варто все це терпіти та впадати у відчай. Сучасна доказова медицина здатна значно полегшити стан хворого, а в деяких випадках — повністю повернути до звичної активності. Про це розповідають спеціалісти клініки MED OK, що поділилися інформацією про новітні методики. 

Що таке фізична реабілітація та в чому полягає її мета

Фізична реабілітація — це комплекс методів терапії, направлений на відновлення працездатності, повернення навичок самообслуговування, полегшення болю і покращення самопочуття. Займаються питаннями профілактики та повернення здоров’я — фізіотерапевти. 

Звісно, раніше ці лікарі більше асоціювалися з відпочинком і лікуванням у санаторіях, де проводили різноманітні процедури, такі як електрофорез, масажі, грязелікування. Проте зараз ситуація дещо змінилася. В результаті сучасних методик лікування фізіотерапевт ефективно допомагає не тільки подолати різні проблеми зі здоров’ям, а й значно покращити психічний стан хворого. 

Цікаво, що вперше слово реабілітація у контексті фізичної терапії стало вживатися після двох світових війн, коли забагато людей в результаті травм і хвороб, що викликали атрофію м’язів, втрачали здатність до звичної активності. Зараз проблем з агресивними державами-сусідами теж вистачає. Окрім того, люди потребують допомоги фізіотерапевтів після впливу сучасних захворювань (інсульт, артрит, ожиріння, проблеми з хребтом), перетренування у залах, фізичного та психічного перевантаження. 

В яких випадках людині необхідна фізична реабілітація

Є кілька причин, щоб звернутися за професійною допомогою до фізіотерапевта:

  • Для відновлення після травм або операцій. Фізична реабілітація допомагає покращити функціональність тіла після переломів кісток, розтягнення м’язів, або складних хірургічних втручань, наприклад, після заміни суглобів.
  • Для покращення фізичного стану. Фізичні та інші процедури сприяють відновленню сили, гнучкості, витривалості та координації. Це особливо важливо для людей, які мають захворювання, що обмежують здатність до фізичної активності.
  • Для профілактики ускладнень. Регулярна терапія запобігає розвитку ускладнень, атрофії м’язів, контрактури суглобів, а також вирішує проблеми з рівновагою, що можуть призвести до падінь і отриманню нових травм.
  • Для покращення якості життя. Фізична реабілітація допомагає зменшити біль, поліпшити рухливість і функціональність. Вона також сприяє більшій незалежності людей з інвалідністю через набуття навичок самообслуговування.
  • Щоб подолати стресові ситуації. Фізична активність під час реабілітації  позитивно впливає на психічний стан людини, допомагаючи знизити рівень тривожності та підвищити самооцінку.
Фізична реабілітація 

Новітні методи фізичної реабілітації

Існує кілька видів реабілітації:

  • Фізіотерапія — комплекс заходів, пов’язаних із впливом на м’язи та відновленням їх функцій.
  • Інтегративна терапія — методики, що сприяють покращенню кровообігу, зняттю болю та релаксації.
  • Медикаментозна терапія — дозволяє швидко купірувати біль та зняти запалення. 
  • Психологічна терапія — допомагає подолати стрес та депресію. А з поверненням мотивації до життя, як відомо, лікування проходить значно легше та ефективніше.

Серед сучасних методик, які показали високу ефективність лікування: 

  • Міостимуляція — направлена на полегшення болю шляхом впливу електричних імпульсів. 
  • Терапія рухом на спеціальних тренажерах — допомагає не тільки  відновити рухи чи тренувати м’язи, а й знизити вагу. Терапія проводиться суворо під контролем лікаря.
  • Нейром’язова активація (RedCord) — унікальна методика для безболісного відновлення роботи м’язів та координації рухів. 
  • Тейпування — метод наклеювання спеціальної стрічки у цілях перерозподілу м’язового навантаження із травмованих зон на здорові частини тіла. 
  • Кінезіотерапія — обережне лікування рухом протрузій, міжхребцевих гриж, сколіозу, артрозу та інших проблем із хребтом.
мед ок

Звісно, впровадження новітніх методик фізичної реабілітації неможливе без сучасного обладнання. А правильно підібрати комплекс заходів, враховуючи індивідуальні потреби пацієнта може тільки спеціаліст високої кваліфікації. Медичний центр MED OK у Вінниці вже кілька років працює над впровадженням передових методів сучасної медицини, орієнтуючись на найкращий світовий досвід колег. Фізіотерапевти клініки не бояться складних завдань, проте й не відхиляють таких запитів, як підтримка здоров’я. Адже кожен пацієнт клініки тут є важливим, тож всім надається належна увага. Якщо ви хочете поліпшити стан, зменшити біль чи повернутися до активного життя, запишіться на консультацію до лікаря. І будьте здорові!