Сьогодні, 29 серпня, у День пам’яті загиблих захисників України, міський голова Нетішина Олександр Супрунюк від імені громади вручив ключі від однокімнатної квартири дружині та двом дітям загиблого Героя України Андрія Мачулянського.

Родина Героя, як інформують у Нетішинській міськраді, не мала власного житла і мешкала в орендованому. Тож 22 серпня на засіданні виконавчого комітету підтримали рішення про надання Оксані Мачулянській та членам її родини житлового приміщення.

«Ця квартира за рішенням суду була повернена до житлового фонду міста (за позовною заявою Фонду комунального майна міста Нетішина), оскільки особу було визнано такою, що втратила право користуванням житлом», – йдеться в інформації . 

Ключі від оселі мер Супрунюк вручив зі словами щирої вдячності від усіх мешканців громади.

Андрій Мачулянський був родом зі села Колом’є, що на Славутчині. Навчався в Нетішині, працював електромонтером на Хмельницькій АЕС.

Військове життя захисник розпочав  у 2002 році, коли  уклав контракт зі Збройними силами України й у складі військового підрозділу з 2003 по 2006 рік професійно виконував миротворчі місії у Республіці Ірак, Державі Кувейт та Республіці Ліберія, за що був нагороджений пам’ятним нагрудним знаком Міноборони «Воїн-миротворець», почесним нагрудним знаком Головнокомандувача ЗСУ «Кращий сержант сухопутних військ» та нагрудним знаком «За взірцевість у військовій службі» ІІІ ступеня.

Коли почалося повномасштабне російське вторгнення, Андрій Мачулянський перевіз дружину з дітьми з Харкова до Нетішина та добровольцем пішов боронити країну. У квітні 2022 року був мобілізований до 240-го окремого батальйону тероборони 114 окремої бригади територіальної оборони регіонального управління «Північ» Сил територіальної оборони ЗСУ. 

Головний сержант стрілецького взводу стрілецької роти виконував найбільш ризиковані та відповідальні бойові завдання у Сумській, Харківській, Запорізькій, Донецькій, Луганській та Чернігівській областях. Під час одного з таких на Сумщині героїчно загинув 30 серпня 2023-го у віці 43 років.

За визначні заслуги у зміцненні національної безпеки держави, зразкове виконання військового обов’язку, виявлені при цьому честь та доблесть, нагороджений відзнакою Головного управління розвідки Міноборони «Вогнепальна зброя». У жовтні 2023 року Андрію Мачулянському було присвоєно чергове військове звання «головний сержант» (посмертно).

Указом Президента Андрію Мачулянському посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».  Він є повним кавалером ордена «За мужність».

Зауважимо, що згідно із Указом Президента Володимира Зеленського від 26 серпня 2024 року Герої України зможуть отримати постійне житло від держави, незалежно від перебування їх на обліку.  Також житло зможуть отримати сім’ї Героїв України, які померли або яким надали це звання посмертно.

(Фото: Нетішинська МР)

 



Джерело: xm-inside.com