Від травня тривала судова тяганина між заступником міського голови Хмельницького Василем Новачком та хмельницьким виданням Vsim.ua. Посадовець намагався захистити свою “честь, гідність та недоторканність ділової репутації”. Суд першої інстанції погодився із заступником мера, а ось апеляційний — став на захист медіа. Тепер сторони мають місяць, щоби оскаржити постанову в касаційному порядку.

Деталі справи розповіли в Інституті масової інформації.

Посадовець Хмельницької міської ради Василь Новачок позивався до видання Vsim.ua за розміщений торік у липні матеріал з назвою “Новачок і мільйон гривень: деталі справи про привласнення бюджетних коштів”, у якому команда з чотирьох журналістів розповіла про наявність кримінального провадження стосовно посадовців Хмельницької міської ради.

Новачок звернувся до суду за захистом честі, гідності, ділової репутації та компенсацією моральної шкоди.

Хмельницький міськрайонний суд наприкінці травня цього року визнав інформацію в статті видання недостовірною й такою, що порушує немайнові права позивача на повагу до честі, гідності та недоторканність ділової репутації. Також суд зобов’язав видання видалити статтю та спростувати інформацію в ній у такий самий спосіб, у який вона була поширена, та офіційно перепросити. Крім того, видання мало сплатити позивачу 5 000 гривень моральної шкоди.

Уже 13 червня суд першої інстанції ухвалив додаткове рішення в цій справі – частково задовольнив вимогу позивача про компенсацію моральної шкоди, постановив стягнути з медіа 20 000 гривень витрат на правову допомогу та 2 200 гривень судових витрат.

Із таким вироком не погодилося видання й подало апеляцію.

Хмельницький апеляційний суд 27 серпня розглянув та задовольнив її, скасувавши рішення суду першої інстанції та додаткове рішення в справі за позовом заступника міського голови Хмельницького Василя Новачка про захист честі, гідності, ділової репутації та компенсацію моральної шкоди.

Суд також відмовив у задоволенні позову позивачу Василю Новачку та стягнув судові витрати на користь видання в розмірі майже 2 500 гривень.

“Колегія суддів апеляційної інстанції після нарадчої кімнати оголосила лише резолютивну частину рішення, а повний текст судового рішення буде підготовлений упродовж п’яти днів, починаючи з наступного дня після оголошення скороченого судового рішення”, – інформують в ІМІ.



Джерело: xm-inside.com