В останній час з різних областей України все частіше почали з’являтись повідомлення про виявлення серед людей гарячки Західного Нілу. Дане захворювання не оминуло Хмельницьку область.

З 1 вересня цього року на лікуванні у Хмельницькій інфекційній лікарні з підтвердженим діагнозом гарячки Західного Нілу лікувались 6 пацієнтів – 4 чоловіка та 2 жінки.

Всі пацієнти при госпіталізації скаржились на різке підвищення температури тіла до 39,9 С, головний біль, біль у горлі, м’язах, суглобах і спині, слабкість, нудоту.

У 4 із них був діагностований менінгоенцефаліт, 2 пацієнтів мали гарячково-суглобову форму хвороби. Вік захворівших від 20 до 70 років, 5 із них жителі міста, повідомили у лікарні.

Всі пацієнти були обстежені лабораторно, кров на аналізи направлялась до Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

5 пацієнтів після лікування виписані з одужанням, одну із пацієнток лікарям не вдалося врятувати через пізнє звернення за медичною допомогою та розвиток важкого ускладнення гарячки – менінгоенцефаліту. Відомо про ще один випадок лихоманки у чоловіка, який лікувався в іншому лікувальному закладі міста Хмельницького.

Для індивідуальної профілактики гарячки Західного Нілу застосовують захисний одяг, захисні сітки на вікнах, репеленти, специфічної профілактики захворювання, зокрема вакцини, не розроблено.

Джерело: ngp-ua.info