У Хмельницькому обласному академічному музично-драматичному театрі імені Михайла Старицького започаткували культурно-мистецький проєкт “Line for Life”. Тут спорудили інклюзивну сцену і готуються до прем’єри вистави для захисників.

Уже завтра, 2 жовтня, в Хмельницькому на новоствореному артпросторі, зручному для людей з інвалідністю, відбудеться прем’єра арттерапевтичної вистави для військових “Line for Life”. Про це Суспільному розповів директор обласного академічного музично-драматичного театру імені Михайла Старицького Андрій Ковальчук.

У фоє першого поверху театру створили нову інклюзивну сцену. Для цього використали грант Українського культурного фонду на суму 830 000 гривень.

“Розмір сцени класичний: шість на чотири метри. Думаю, глядачам має сподобатись, тому що вони можуть сидіти на стільцях і на східцях. Мета в тому, щоб театр став доступний для людей з інвалідністю. Наприклад, люди на кріслах колісних спокійно можуть самостійно приїхати в театр і виїхати з нього. Також на сцені буде рухомий електронний рядок з текстом. Люди з порушенням слуху зможуть читати на табло те, що говорять актори”, — пояснив Андрій Ковальчук.

Авторка п’єси Марина Бортник-Гулевата зазначила, вистава починається із зустрічі трьох жінок на даху багатоповерхівки. Вони розповідають про російсько-українську війну крізь свої історії.

“Та, яка втратила надію, — матір, у якої не стало сина. Та, яка продовжує боротися, — дочка військових, її батьки — снайпери, які перебувають на передовій. Та, яка змирилася, — дружина військового. Нашою виставою хочемо показати, що військові, які повертаються, цінні. Ми маємо спільне майбутнє”, — пояснила Марина Бортник-Гулевата.

Образи героїнь — збірні. Аби вдався задум поєднати в діалогах гумор і війну, консультувались з ветеранами і їх родинами, крім того, залучали лікарку-психіатриню. У виставі дівчата не називають своїх імен. Вони тризначний символ сьогоднішньої жінки героїв.

“Найважливіше — це об’єднати два світи: тих, хто бачив жахіття війни, і цивільних, щоби створити між ними порозуміння”, — пояснив режисер-постановника Юрій Чайка.

Прем’єра вистави “Line for Life” у Хмельницькому обласному академічному музично-драматичному театрі імені Михайла Старицького відбудеться уже завтра, 2 жовтня.



Джерело: xm-inside.com