Цього року менше паломників у Меджибожі на Хмельниччині, ніж торік, відвідують могилу Баал-Шем-Това перед юдейським Новим роком. Хасиди дорогою до Умані зупиняються тут, аби помолитися. Дехто залишається святкувати.

“Були масовані обстріли Ізраїля з території Лівана та Ірану. вийшло так, що вони закрили всі аеропорти. І тому менше паломників цього року. Рейсові літаки вилітали, які щороку. А чартерні, які були заплановані саме для Рош га-Шани в дуже великій кількості були скасовані” – розповів у адміністратор готелю-комплексу Микола.

У Меджибіж хасиди приїздять, бо тут могила засновника хасидизму, розповіла менеджерка зі зв’язків із громадськістю Хмельницького благодійного фонду “Хесед Бешт” Анастасія Сисак, йдеться у матеріалі Суспільного.

“Тут жив 20 років і вів свою роботу Баал-Шем-Тов. І тому саме паломники зі всього світу, зокрема Ізраїль, Канада, США, приїжджають щороку в Меджибіж”.

За словами Анастасії Сисак, більшість їде далі в Умань, де й святкуватимуть 5785 юдейський Новий рік, слідуючи заповіту учня Баал-ШЕм-Това.

“Рабі Нахман ніби наказав усім послідовникам приїздити щороку до Рош- а-Шана на місце його поховання і молитися. І тоді він зробить все для того, щоб допомогти їм провести гарно наступний рік. Він якось казав так: “Я зроблю все, щоб витягнути вас за пейси з пекла”.

Місцеві таксисти розповіли, що за дорогу з Меджибожа в Умань, а це близько 300 кілометрів, паломники платять до 200 доларів. Як вирішують питання з проживанням, розповіла місцева жителька Галина Варава.

“Чоловік 15 було. Вони тут купують хати і тут ночують. А тоді продають, здають житло. Тоді тут ночують в цих хатах.Тихі, спокійні люди. Вітаються. І ми до них вітаємося. Хай їдуть — люди мають роботу в синагозі”.

За словами Меджибізького селищного голови Олександра Ткача, у релігійній організації, яка здійснює супровід хасидів у селищі, з минулого року місцеві працюють офіційно.

“Релігійна організація “Баал-Шем-Тов” — так вони звуться. Вони оформили юридичну особу і через неї приймають працівників, проводять сплату ПДФО. Збір туристичний хасиди не платять. Вони аргументують це тим, що вони паломники, що це релігійна організація. Таким чином вони, скажімо, від туристичного податку десь відходять”.

За словами Олександра Ткача, організація оплатить встановлення пам’ятного знака Магдебурзькому праву. Також громада планує залучити організацію до спільного будівництва очисних споруд.

Джерело: ngp-ua.info