Відтепер у лікарні Теофіпольської громади є додаткове джерело електроенергії: на даху місцевого центру первинної медико-санітарної допомоги почала працювати сонячна електростанція потужністю 30.4 кВт.

Встановлена СЕС, як повідомив селищний голова Михайло Тененев, буде забезпечувати електрикою також і Теофіпольську багатопрофільну лікарню.

Крім того, за його словами, сонячна електростанція облаштована акумуляторами для накопичення енергії ємністю 28,4кВт•год, які допоможуть працювати установам навіть під час довготривалого відключення світла.

Вартість СЕС — орієнтовно 1,9 мільйона гривень. Встановлення, як запевняє Тененев, здійснювалось повністю за грантові кошти від Уряду Німеччини. А забезпечити місцеві медзаклади альтернативним джерелом живлення стало можливим завдяки перемозі Теофіпольської громади в конкурсі “Відновлювальна енергетика для стійкості України”.

В умовах воєнного стану, через цілеспрямовані обстріли росією української енергетичної інфраструктури, постачання електрики в нашій державі часто буває нестабільним. Тому встановлення СЕС у медзакладі не лише є актуальним, але й життєво необхідним рішенням. Адже це забезпечить лікарні безперебійним джерелом електроенергії, що особливо важливо під час аварійних відключень чи блекаутів. Оскільки навіть хвилина відсутності електрики може вартувати людині життя. Тож СЕС – це гарантія того, що медичні послуги надаватимуться пацієнтам без перерв, навіть у найскладніших обставинах”, – повідомив Тененев.

Селищний голова сподівається, що власна електростанція дозволить суттєво зменшити витрати на енергопостачання: заощадити на рік орієнтовно 400 тисяч гривень бюджетних коштів, які будуть спрямовуватися на впровадження енергонезалежності у школах та дитсадочках, а також на обʼєктах водопостачання громади. До того ж, СЕС не виробляє шкідливих викидів, що сприяє покращенню екологічної ситуації в регіоні.

Нагадаємо, ранішесонячну електростанцію встановили на дахах трьох поліклінік у Хмельницькому.



Джерело: xm-inside.com