• У травні на українців чекає низка змін.

  • Розповідаємо детальніше.

У травні набуде чинності закон про мобілізацію. Хмельничани зможуть розпочати запис дітей до шкіл. Відбудеться проведення національного мультипредметного тесту. А на пенсіонерів чекають надбавки.

Традиційно розповідаємо про зміни, які принесе травень. 

Закон про мобілізацію

В Україні ухвалили новий закон про мобілізацію. Він набуде чинності 18 травня. 

Згідно з ним військовозобов’язані повинні будуть уточнити свої дані в ТЦК протягом 60 днів після 18 травня. Також законопроєкт запроваджує нові покарання для ухилянтів. Зокрема – їх можуть подати в розшук за рішенням суду і заборонити керувати автомобілем. Також збільшать розмір штрафів. Більше про закон про мобілізацію читайте в окремому матеріалі. А також дізнавайтеся думку хмельничан про нього.

Доплати до пенсій

У травні будуть нараховані доплати до пенсії за віком. А саме: 

Виплачувати надбавку будуть тільки в тому разі, якщо розмір пенсії становить не більше 10 340 гривень. 

Зміни для водіїв

Раніше з 1 травня водії могли більше не вмикати світло, оскільки правило діяло лише в період короткого світлового дня (з 1 жовтня по 30 квітня). Але уряд скасував часові проміжки. Відтепер за межами населених пунктів авто має рухатись з увімкненими ходовими вогнями в будь-яку пору доби та року. В разі відсутності ходових вогнів у конструкції транспортного засобу, авто має рухатися з увімкненим ближнім світлом фар.

У патрульній поліції пояснили, що така практика добре себе зарекомендувала в країнах ЄС. Завдяки використанню денних ходових вогнів, кількість ДТП у світлий час доби знизилася на 10-15%.

Старт НМТ 2024

У травні у випускників шкіл розпочнеться НМТ 2024. Основний етап національного мультитесту триватиме з 14 травня до 25 червня. Якщо абітурієнт не прибуде з поважної причини, то він зможе взяти участь у додатковій сесії – з 11 по 19 липня.

 У НМТ 2024 буде 4 предмети. Із них три обов’язкові – українська мова, математика та історія України. Четвертий предмет – на вибір учня. 

Запис до школи

У закладах освіти Хмельницької громади з 1 травня розпочнуть приймати заяви та документи для зарахування дітей до перших класів. Триватиме приймання документів до 31 травня.

Для запису потрібно:

1. Дізнатися до мікрорайону якого закладу (школи) належить ваш будинок.

2. У період від 1 до 31 травня зареєструйтесь за посиланням і подайте такі документи до закладу освіти (школи) вашого мікрорайону:

3. З 1 до 15 червня дізнайтеся про зарахування вашої дитини до закладу освіти (перевірте наявність вашої дитини у списках дітей, зарахованих до школи).

У міській раді пояснили, як діяти, якщо школа поблизу вашого будинку, вам не подобається. Якщо ви хочете зарахувати дитину до школи іншого мікрорайону, то: