• В Україні падає показник народжуваності.
  • Що про це каже експерт і яка ситуація в Хмельницькому?

Цьогоріч на День матері в Хмельницькому міському перинатальному центрі народилося четверо дітей. Це два хлопчики й дві дівчинки. Про це повідомив міський голова Олександр Симчишин. Так, у двох мам це вже третя дитина. 

Загалом від початку 2024 року в Хмельницькому народилося 1 169 дітей. Демографи зауважують, що в Україні впав показник народжуваності. Основною причиною цього вважають початок повномасштабної війни в Україні. 

Зокрема, на День матері в Хмельницькому у 2020 році народилося десятеро дітей. Це 6 хлопчиків і 4 дівчинки. Того ж року лише за два місяці в місті зареєстрували 472 новонароджених. Тобто, наразі показник є меншим.

За даними Міністерства юстиції України, у 2023 році в Україні народилося понад 187 тисяч дітей. Це найменший показник за час незалежності, – повідомляє BBC.

Старша наукова співробітниця Інституту демографії та проблем якості життя НАН України Світлана Аксьонова розповіла, що в умовах війни не можна розраховувати на ті показники, які властиві для мирного часу. 

Світлана Аксьонова також зауважила, що багато сімей почали відкладати народження дітей ще раніше, під час пандемії коронавірусу. Окрім того, родинам дедалі важче ухвалити рішення про народження ще однієї дитини після появи на світ первістка через війну, соціальні та економічні негаразди.

Ще один фактор зменшення народжуваності, який вона відзначає – це розділення родин внаслідок війни. Коли жінка перебуває за кордоном, а чоловік в Україні, або коли жінка перебуває в Україні, а її чоловік воює.