За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Археологічні знахідки пшеворської культури, яким майже два тисячоліття, травень-2024. Музей історії міста Хмельницького

Хмельницький музей історії міста поповнився новими рідкісними археологічними знахідками пшеворської культури, яка певний час існувала на території Поділля. Комплекс з 15 речей ритуального поховання воїна були знайдені під час розкопок між нинішніми селами Івашківці та Колибань, що у Хмельницькій громаді.

Про це Суспільному розповіла директорка музею Галина Барабаш.

"Дуже рідкісний для нашого краю комплекс речей ритуального поховання на щиті пшеворського воїна. Ці речі були знайдені на глибині 80-90 см на місці зруйнованого у XIX столітті села, розташованого між нинішніми селами Івашківці та Колибань, що у Хмельницькій громаді", — пояснила директорка закладу.

За її словами, на місці розкопки виявили перепалене вугілля, а навколо решток речей – розбитий товстостінний горщик великого розміру. Проте його зібрати не вдалось.

"Археологи встановили, що цим артефактам майже 2 тисячі років і належали вони до пшеворської культури, що певний час існувала на території Поділля та Волині", — зазначила Галина Барабаш.

Фрагменти речей, які використовували при похованні воїна 2 тисячі років тому, травень-2024. Музей історії міста Хмельницького

Директорка музею розповіла, саме пшеворцям було притаманне характерне ритуальне згинання меча під час поховання воїна.

"Під час поховання у великий керамічний горщик, окрім спалених на стороні останків воїна, вміщали на круглому щиті ще і його зброю та амуніцію. Щит слугував кришкою горщика. Після цього навколо горщика розкладали багаття, яке залишало після себе лише металеві фрагменти, які і знаходять сучасні археологи", — пояснила Галина Барабаш.

Дуже добре збереглись шпори та вістря стріли, адже їх вкривали бронзою.

"Пшеворські племена володіли високою майстерністю обробки металу, тому своїх воїнів екіпірували якісною зброєю. А зважаючи на те, що в поховальному комплексі є шпори, це додавало значущості воїну, якого поховали", — додала директорка музею історії міста.

Джерело