На Хмельниччині об’єднана археологічна експедиція почала дослідження древнього кургану у селі Маліївці. Розкопки на пам’ятці археології проводять студенти й науковці Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка та Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії.

Археологічні дослідження, як пише Укрінформ із посиланням на директорку Малієвецького обласного історико-культурного музею Анастасію Донець, проводяться під егідою музею та громадської організації “Малієвецька спадщина”.

За словами Донець, на території Новодунаєвецької громади, куди входять і Маліївці, є 17 курганів.

Але цей давно мене притягував, наче магніт. Попередня гіпотеза, що курган — або скіфського періоду, або доби бронзи. Відповідь про датування буде за результатами археологічних досліджень. Дуже прикро, що його тривалий час розорювали. Тепер тут розпочали розкопки. Сподіваюсь, знахідки будуть історично цінними, а може, хоч це і жарт, вдасться знайти й поховання скіфського царя з конем”, – сказала ініціаторка розкопок.

Метою роботи експедиції, зауважила Донець, є дослідження і музеєфікація кургану. Оскільки він має вигідне розташування – одразу біля дороги, то, на переконання дослідників, результати розкопок і їх збереження можуть стати підсиленням туристичного потенціалу Малієвець.

Студентів, які поєднують експедицію з навчальною практикою, та їх наукових керівників поселили у пристосованому приміщенні музею. А в ніч перед початком робіт на кургані провели своєрідний ритуал посвячення студентів у археологи. Там, як розповіла директорка музею, палили багаття й “просили древні світи відкрити свої таємниці в ім’я науки”.

Зараз на місці розкопок знімають верхній шар за допомогою техніки, з якою допомогли представники місцевої громади. Перші результати дослідження сподіваються отримати за декілька днів.

Нагадаємо, під штукатуркою у вбиральні інтернату на Хмельниччині виявили унікальну пам’ятку османської імперії.

(Фото надані Анастасією Донець)



Джерело: xm-inside.com