Президент Володимир Зеленський і Президент Сполучених Штатів Джозеф Байден підписали двосторонню безпекову угоду між Україною та США. Це найсильніша угода з усіх, які були між двома країнами за час незалежності нашої держави.

Про це повідомляється на сайті Офісу Президента.

Як зазначається, Володимир Зеленський наголосив, що в угоді містяться пункти щодо справедливої відповідальності росії за цю війну та важливі позиції щодо зброї для українського захисту. Зокрема, конкретні пункти щодо систем «Петріот», постачання Україні ескадрилей винищувачів та необхідної зброї.

Джозеф Байден зазначив, що мета цієї угоди – посилити захист України та її потужності стримувати агресора. За його словами, США надаватимуть Україні зброю та боєприпаси, розширюватимуть обмін розвідувальними даними. 

Загалом США стали 17-ою країною, із якою Україна уклала двосторонню безпекову угоду на виконання положень Вільнюської декларації G7.

Як повідомив у Телеграмі начальник Хмельницької ОВА Сергій Тюрін, юрист за фахом, угода містить юридично зобовʼязуючу частину, що дає документу особливе значення.

За його словами, Америка зобовʼязується забезпечувати стабільний рівень підтримки України на десятиріччя і в час війни, і у час миру. І ще один важливий аспект – документ фіксує підтримку Америкою вступу України в НАТО в майбутньому і фактично ця угода є кроком України на шляху в НАТО.

Дякую Президенту Володимиру Зеленському, керівнику Офісу Президента Андрію Єрмаку і всій команді українських дипломатів за виконану важливу і надзвичайно цінну для безпеки та розвитку України роботу! А нашим союзникам — за віру в український народ і всебічну підтримку!”, – написав Тюрін.

(Фото president.gov.ua)



Джерело: xm-inside.com