На Хмельниччині більш ніж удесятеро, порівняно з весною, побільшало охочих встановити сонячні електростанції.

“Електростанція працює цілий рік: з березня по вересень місяць, майже 99 – 100% відсотків вона перекриватиме потреби власні. А взимку ми мусимо 50 на 50 домішувати з мережі” – розповів інженер із встановлення та проєктування сонячних електростанцій Юрій Городівський.

За його словами, за останні місяці в області побільшало господарів, які хочуть встановити сонячні електростанції. Повпливали на це планові відключення та подорожчання електроенергії, йдеться у матеріалі Суспільного.

“Якщо навесні були запити там 2-3 електростанції в місяць, то зараз запит у нас — 30-40 електростанцій. Зараз вони подорожчали. Разом із монтажем одна така обходиться близько 200 тисяч гривень і їх зараз в Україні не вистачає для всіх охочих. Деякого обладнання просто фізично немає. Імпортери прогнозують на кінець серпня”.

За його словами, сім’я на чотирьох осіб у будинку споживає, в середньому, 15 кіловат електроенергії вдень.

“Ці фотомодулі, за розрахунком влітку протягом сонячного дня згенерують приблизно 40 кіловат електроенергії за день: 10 кіловат ми можемо зарядити акумулятори на нічний час, використати на власне споживання. У сонячний день електроенергія до будинку в першу чергу надходитиме від фотомодулів, надлишок її піде в акумулятори. При нестачі — братимуть запас із них, і мережі”.

Менеджер одного із хмельницьких ресторанів Олександр розповів, минулого тижня встановили в закладі сонячну електростанцію на 90 панелей. Насамперед — задля економії коштів.

“Наразі тарифи близько 10 гривень. В день ми споживаємо, приблизно, 400-500 кіловат електроенергії, тобто до 5 тисяч гривень. Після встановлення сонячної електростанції ми витрачаємо удвічі – втричі менше”.

Специфіка сонячної енергетики не є стабільною, оскільки залежить від погоди, розповів голова правління громадської організації “Хмельницький енергетичний кластер” Степан Кушнір.

“Вона генерує тоді, коли є ясна погода, навіть, коли є хмарність певна. Ви не можете стабільно знати, що там, в дощ, або в хмарну погоду ви згенеруєте та те, на що станція спроможна”.

З його слів, такі коливання не вигідні під час відключень для тих, хто продає таку енергетику, бо в мережу її подати не можна.

“Якщо ваш інвектор є гібридним, там є станція з акумуляції, і ви правильно її спроєктували, то, звісно можна, в умовах, коли вимикається світло, щоб ця станція працювала на будівлю. При встановленні альтернативних джерел енергії потірбно враховувати, зокрема власні потреби та графік роботи. Якщо вам треба вночі, наприклад, а ви хочете поставити станцію, і вона буде генерувати вдень, це не є логічним. І завжди ви маєте також враховувати те, що і для сонячних станцій, і для вітрових, і для будь яких інших станцій є певні вимоги”.

За словами Степана Кушніра, сонячні станціії для бізнесу можуть окупитися протягом чотирьох років, для населення — удвічі довше.

Джерело: ngp-ua.info