До дня міста Ізяслав, що в Шепетівському районі, вперше виставлять повну колекцію стародавніх вотумів із музейних фондів.

Про це повідомляє у Фейсбуці історико-краєзнавчий музей Ізяславської громади КЗ “Ізяславський центр культурних послуг”. 

Зазначається, що заклад вперше організовує виставку повної колекції вотумів (жертовних металевих табличок із зображенням людей, тварин, які приносила людина за обітницею або з вдячністю за порятунок чи видужання — РЕД.) “Скарби старого Бернардинського монастиря” із фондів музею.

В ході знайомства із виставкою ви зможете дізнатись про історію Бернардинського монастиря в Ізяславі, побачити вотуми, які були принесені в дар Заславській іконі Божої Матері, що знаходилась в Михайлівському костелі монастиря та почути чимало цікавої інформації про монастир”, – йдеться у повідомленні.

Виставка, як додають у музеї, діятиме з 24 червня по 7 липня.

Зауважимо, що ця святиня знаходилась у костелі святого Михайла, який як і монастир ордену отців бернардинів є пам’яткою сакрального будівництва епохи маньєризму. Колишній римо-католицький монастирський комплекс закладений на початку XVII століття. Між 17971815 роками був головною резиденцією Руської провінції непорочного зачаття Пресвятої Діви Марії бернардинів. Стоїть у Старому місті, на високому лівому березі річки Горині. До комплексу будівель належали мурований костел і монастир, дзвіниця, каплиці, господарські будівлі тощо. У північно-західній ділянці монастирського терену були цвинтар і сад, у північно-східній — ставок і сад. Монастирський комплекс оточував високий оборонний мур з бійницями і в’їзними брамами. Нині використовується як в’язниця.

(Фото-колаж зі сторінки Ізяславського історико-краєзнавчого музею)



Джерело: xm-inside.com