Понад тисяча домогосподарств в Хмельницькій області мають теплові насоси – пристрої, які відбирають теплову енергію з навколишнього середовища. Про це розповів експерт із теплових насосів Андрій Федорченко. За його словами, з подорожчанням електроенергії, а раніше – газу, люди частіше переходять на такі системи опалення, йдеться у матеріалі Суспільного.

За його словами, окрім насосів, які переробляють тепло з повітря, є такі, що відбирають його із землі та води.

«Тепловий насос забирає це тепло із зовнішнього середовища, концентрує його, підіймає потенціал температури й віддає у вашу систему опалення», — уточнив Андрій Федорченко.

Коштують такі системи від трьох тисяч євро до восьми і більше, каже експерт. За його словами, тепловий насос потребує електроенергії, проте в рази менше, ніж, наприклад, електрокотел.

«Тепловий насос з одного кіловата спожитої електроенергії робить до 5-ти кіловат тепла. Наприклад, якщо стояв би тут електричний котел, він би споживав 1 кіловат електрики і виробляв би 1 кіловат тепла» – уточнює Андрій.

Власник будинку, Дмитро Яцишин каже, керувати температурними режимами може зі смартфона. Під час відключень електрики насос не працює. Теплу воду використовують із запасу в котельні.

«Будинок легко може бути без опалення до трьох діб. Будинок, як термос, він тримає дуже добре, добре утеплений».

Голова правління громадської організації “Хмельницький енергетичний кластер” Степан Кушнір розповідає: теплові насоси економніші вдвічі від газового опалення. Але мають недоліки.

«Капітальні витрати вони є досить суттєвими. Є певна специфіка, скажімо, там у ситуаціях, коли температура повітря ззовні – 15, — 20, тобто дуже холодно, тепловий насос не такий ефективний, як газ. Теплові насоси залежні від електроенергії», — розповів Степан Кушнір.

За його словами, якщо тепловий насос залежний від електроенергії, а у вас її немає, то, можливо, буде рішенням твердопаливний котел для опалення, тобто, на палетах, або на дровах, просто камін».

Джерело: ngp-ua.info