У Хмельницькому відбулось засідання правління Української асоціації районних та обласних рад (УАРОР) за ініціативи голови Хмельницької обласної ради Віолети Лабазюк. Обговорили зміни до законодавства для втілення реформи профільної середньої освіти.

Громадські обговорення на цю тему, як інформують у пресслужбі облради, проходять в усіх регіонах. Захід організовано в партнерстві з УАРОР та швейцарсько-українським проєктом DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти».

У засіданні також взяли участь керівник УАРОР голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко, начальник Хмельницької ОВА Сергій Тюрін, керівник офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України В’ячеслав Негода, народні депутати, голови обласних та районних рад з різних регіонів держави, міські, селищні, сільські голови територіальних громад області.

 

Зазначається, що відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту» з 2027 року в Україні почнеться реалізація реформи профільної середньої освіти. Її мета – індивідуалізувати освіту в старшій школі та наблизити її до потреб кожного учня, які зможуть обирати напрям навчання, курси та предмети, а школи проводитимуть якісну профорієнтаційну роботу. Передбачено запровадження 3-річної профільної середньої освіти (10-12 класи) за двома спрямуваннями: академічним (із поглибленим вивченням предметів і курсів для здобуття вищої освіти) та професійним (орієнтованим на здобуття професії згідно з потребами ринку праці).

Основним завданням реформи є створення мережі великих академічних ліцеїв, у яких старшокласники зможуть обирати освітній профіль із поглибленою профорієнтаційною підготовкою. І тут дуже важливо почути голос територіальних громад та їхню позицію. Адже для у спішного впровадження реформи потрібно врахувати велику кількість факторів, особливо це стосується демографічної та міграційної ситуацій”, – зазначила Віолета Лабазюк.

З презентацією реформи профільної середньої освіти в режимі онлайн виступив заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків. Він акцентував увагу на необхідності створення оптимальної мережі закладів освіти й проблемах нинішньої системи навчання старших класів.

У зв’язку з хвилею незадоволення у суспільстві, як зауважують в облраді, було рекомендовано Міністерству освіти та науки у співпраці зі швейцарсько-українським проєктом DECIDE розробити доступні буклети, спрямовані на громадян та батьків про переваги реформи з деталізацією аспектів змін у профільній освіті. Окрім того, МОН для громад організує інформаційні вебінари.

Також учасники засідання проаналізували стан функціонування районних та обласних рад, заслухали звіт про поточну роботу УАРОР за січень-червень 2024 року, про фінансово-господарську діяльність у цьому році.

«Українська асоціація районних та обласних рад є потужною силою, яка відстоює інтереси місцевого самоврядування як на державному, так і на міжнародному рівнях. Обласні та районні ради напряму комунікують з громадами, тому знають, які потреби є у населення та як їх краще вирішувати», – резюмувала голова Хмельницької обласної ради.



Джерело: xm-inside.com