Президент Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” двом полеглим на війні захисникам із Хмельницької області.

Про це йдеться в указах глави держави №392/2024 та №385/2024 від 28 червня.

Згідно з указами, капітану Сергію Кириленку та лейтенанту Олександру Боршуляку присвоєно звання Героя за “їхню мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, за самовіддане служіння Українському народові”.

Сергій Кириленко народився у Старокостянтинові в родині військового. Початок повномасштабного вторгнення зустрів у Маріуполі – у складі 23 загону морської охорони, розповідають у Державній прикордонній службі України.

У лютому-березні 2022 року у складі бойових груп Сил оборони України тримав оборону на околиці міста. Окрім бойових завдань, офіцер організував забезпечення підвезення гарячого харчування з польової кухні загону, сухі пайки, боєприпаси, медикаменти, продовольство, не лише воїнам української армії, а й містянам… Виявив групу військовослужбовців російської федерації до 10 осіб, а потім разом з іншими захисниками ліквідував загарбників.. Без втрат вивів групу прикордонників з повного оточення до пункту тимчасової дислокації. Під час виходу із окупованого Маріуполя Сергій евакуював дві родини… Переміщуючись по території, окупованій ворогом, капітан Кириленко фіксував місця дислокації ворожих російських військ та передав ці стратегічно важливі дані працівникам СБУ”, – йдеться в інформації ДПСУ.

У липні 2023-го під час прориву першої лінії оборони російських окупантів на Запорізькому напрямку Сергій Кириленко прийняв рішення йти попереду побратимів і потрапив у ворожу пастку. Отримав тяжке поранення, втративши праву ногу та суттєво пошкодивши ліву ногу, окрім того, він отримав множинні осколкові поранення обох рук. Попри це, Сергій самотужки вибрався із окопу, щоб попередити своїх про засідку. Від втрати крові він помер на позиції. Йому було лише 23 роки. Завдяки мужності капітана Кириленка вдалося зберегти життя та здоров’я побратимам, які брали участь у штурмі.

Олександр Боршуляк поклав своє життя у 24-річному війці в бою поблизу села Іванівське Бахмутського району, що на Донеччині, у липні 2023-го.

Як повідомили у Жванецькій сільській раді, захисник був командиром взводу. До цього закінчив історичний факультет Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Поховали Героя у рідному селі Гаврилівка на Кам’янеччині.



Джерело: xm-inside.com