Найбільшу в Україні колекцію римських військових дипломів зберігають у фондах історико-культурного заповідника “Межибіж”, що на Хмельниччині.

За словами наукового співробітника Олександра Надвірняка, колекція, яка зберігається у фондах заповідника налічує понад 60 фрагментів римських військових дипломів, інформує Суспільне.

“Римські дипломи видавалися людям, які відслужили в римському війську 25, 16 або 26 років, залежно від роду військ. Наприклад в нас є частинка диплома військовослужбовця, який служив у преторіанській гвардії. Там буквально є кілька літер, але наші колеги з Великобританії допомогли атрибутувати”.

Спектральний аналіз показав — дипломи виготовлені з бронзи й складались з двох суміжних пластин 15 на 20 сантиметрів.

“В спеціальних майстернях на пластинах карбувались текстівки, наприклад: я такий то такий то імператор, видаю диплом конкретній особі, легіонеру, який відслужив у війську у такому то такому то підрозділі, в локаціях, які були на таких то територіях”.

Водночас цим дипломом засвідчувалося надання легіонеру громадянства Римської імперії, розповів Олександр: “Був перелік пільг, які надавалися ветеранам. Даний документ, якщо на сьогоднішню мову перекладати — це диплом про вищу або середню спеціальну військову освіту, це паспорт, це свідчення про звільнення від податків”.

Повністю вцілілих артефактів, сказав науковець, не зустрічали, а фрагменти знаходили на території восьми областей України.

“Знаходили на території між Дністром і Південним Бугом: Хмельницькій, Тернопільській, Житомирській, Вінницькій, Київській й Одеській областях. Ну і територія Криму і Миколаївської області — це територія Ольвії”.

Військовослужбовців, розповів, здебільшого набиралися з територій, як тоді вважалося, варварських племен. У фондах мають фрагменти чотирьох військових дипломів із п’яти, які існували на той час.

“Це були дипломи так званої преторіанської гвардії, це можна сьогодні говорити, як сучасний спецназ. Це були військовослужбовці римських флотів, також морська піхота”.

Знайдені артефакти охоплюють три століття нашої ери, сказав науковий співробітник: “Є дипломи кінця І століття. Заповняється II століття повністю, практично всі імператори в нас представлені. І дипломи які представлені першою половиною III століття”.

За словами Олександра Надвірняка, колекція фрагментів римських військових дипломів є найбільшою в Україні. Припускає, що вони могли потрапити на наші землі з торговими караванами, або їх власники через нашу територію поверталися з римського війська додому.

Джерело: ngp-ua.info