Хмельницький став першим обласним центром, у якому відкрилася виставка портретів полеглих українських захисниць. Авторка портретів – Олена Білозерська, відома журналістка, поетеса, громадська діячка, яка сьогодні служить у Збройних силах України.

Загалом оригінальна колекція художниці нараховує понад 70 портретів українських захисниць. На виставці представлено 51 фотокопію портретів жінок, котрі загинули, захищаючи Україну від російських загарбників. Їх художниця намалювала гелевою ручкою і спершу виставляла у соціальних мережах. Лише згодом погодилася презентувати очно.

«Вирішила вшанувати загиблих українських героїнь, зробивши серію їхніх портретів. Щоб можна було подивитися їм в очі – уже на графічних малюнках помітила, що на перший план завжди проступає погляд… Ти вдивляєшся в обличчя жінок, читаєш їхні історії, намагаєшся відчути їх як людей і трішки проживаєш їхні долі разом з ними. Це мій особистий внесок у те, щоб люди про них не забули», – такими словами відгукується про свої твори Олена Білозерська (на фото знизу, – ред).

За словами художниці, в майбутньому вона планує зобразити портрети усіх полеглих захисниць та видати відповідний фотоальбом.

“Сьогодні ми згадуємо українських жінок, які стали на захист нашої України, які віддали у жорстокій боротьбі з ворогом найцінніше – свої життя. Ми кожен на своєму місці маємо зробити все для того, аби ця велика втрата була недаремною, аби наші діти та діти цих жінок жили в незалежній процвітаючій Україні. Ми обов’язково переможемо! Cлава усім, хто загинув в боротьбі за Україну! Слава тим, хто захищає її сьогодні! Слава Україні!”, – наголосила заступниця керівника виконавчого апарату обласної ради Тетяна Зеленко, яка взяла участь у відкритті експозиції.

Побачити роботи можна у Хмельницькому обласному науково-методичному центрі культури та мистецтва, що за адресою вулиця Володимирська, 103. Виставка діятиме до 26 липня. Вхід вільний. Далі естафету памʼяті та шанування героїнь Хмельницький передасть у новостворений музей геноциду в Одесі.



Джерело: xm-inside.com