У Хмельницькому беруться рекультивувати 70-річний полігон твердих побутових відходів. Вчора, 30 липня, директор комунального підприємства “Спецкомунтранс” Олександр Зімін підписав угоду з переможцем тендеру на ці роботи.

За словами заступника міського голови Миколи Ваврищука, участь у тендері взяли два консорціуми. Від ідеї рекультивації полігону до підписання угоди з переможцем тендеру минуло шість років, йдеться у матеріалі Суспільного.

З його слів, на роботи витратять майже 12,5 мільйонів євро: п’ять з половиною — безповоротний грант від інвестиційної платформи сусідства ЄС. Сім мільйонів — кредит від Європейського банку реконструкції та розвитку.

«Найбільша складність цього тендеру була в тому, що коли розпочалось повномасштабне вторгнення, дуже багато європейських підрядників фактично відмовились працювати в Україні. ЄБРР в перший рік взагалі заморозив свою роботу в Україні й нам доводилося переконувати навіть безпосередньо в Лондоні ЄБРР про те, що потрібно відновити роботу, що цей проєкт є досить довготривалим. Про те, що цей проєкт дуже потрібний Хмельницькому» – розповів чиновник.

Чинний полігон твердих побутових відходів функціонує з 1956 року, сказав керівник офісу “Розумне довкілля” Іван Підопригора. Його площа — 9 гектарів, найвища точка — близько 36 метрів над рівнем землі. Це приблизно п’ять мільйонів тонн відходів.

«Завдання його рекультивувати, тобто накрити спеціальною мембраною для того, щоб не попадав туди ні дощ, ні сніг, ніяка вода. А також — розбудувати дві нові санітарних карти для складування нових побутових відходів. Спочатку почнуться роботи з того, що підрядник розбудує дві нових карти, щоб ми наші відходи, які зараз збираємо, змогли складувати на нових місцях. Після цього буде відбуватися рекультивація старих карт. Зокрема, гора зі сміття вирівняється до укосів. Зараз вона дуже крута, а має бути більш полога — до 18 градусів. Відповідно вони покриваються спеціальними мембранами, і все. Це сміття захоронюється, накривається герметично, щоб воно ніяк не потрапляло в ґрунт, туди не попадала вода. Потім зверху вкладається шар землі, висаджуються багаторічні зелені рослини, і фактично ця гора сміття перетвориться в зелену гору» – пояснив Іван Підопригора

За словами Миколи Ваврищука, рекультивація триватиме три роки. Наступним етапом стане будівництво сміттєпереробного комплексу, переможця тендеру якого озвучать восени 2024 року.

Джерело: ngp-ua.info