У Хмельницькому реалізували великий проєкт з реконструкції трьох каналізаційно-насосних станцій. На це витратили понад 30 000 000 гривень. Частина коштів кредитні, а частина — грантові. Тепер КНС стали енергоефективними і більш екологічними.

Про завершення масштабного проєкту з реконструкції відзвітував міський голова Хмельницького Олександр Симчишин.

Він розповів, що у 2019 році місто подало заявку на фінансування від НЕФКО (кошти ЄС), а з 2021 року активно взялося до роботи і на 85-95% оновили міські найбільші КНС 2, 7, 12 у різних мікрорайонах Хмельницького.

“Вартість проєкту – понад 30 000 000 грн. Крім цього, ми отримали грант від Європейської платформи добросусідства ЄС на майже 7 000 000 грн”, – каже мер.

Додає, головна мета проєкту – енергоефективність. Внаслідок робіт замінили всі енергоємні старі агрегати.

“Ще до повного запуску обладнання у 2023 році вже побачили економію електрики у 27%, тепер прогнозуємо до 30%. Це величезний ресурс. Старе обладнання загрожувало навколишньому середовищу, бо ці КНС перекачують фекалії майже зі всього міста”, – розповідає Симчишин.

Зазначимо, каналізаційні станції, які оновили, знаходились в експлуатації міста з 80-х років ХХ століття. Обладнання тут було застаріле та зношене.

Реалізація проекту дозволить продовжити термін експлуатації станції більш ніж на 20 років, нове сучасне механічне обладнання забезпечить якіснішу очистку стоків від грубих домішок та сміття, що в свою чергу дозволить подовжити ресурс та надійність експлуатації насосного обладнання, що забезпечить економію оборотних коштів на обслуговування та капітальні ремонти.



Джерело: xm-inside.com