У Хмельницькому запрацювали оновлені за грантових 30 мільйонів гривень три каналізаційно-насосні станції. Ці станції, через які проходять стічні води в очисні споруди, часто ламалися і на запчастини, обслуговування та постійні ремонти йшло чимало бюджетних грошей.

«Враховуючи, що тут стояло обладнання, встановлене на початку 1980 років, то виникало безліч аварійних ситуацій і поламок, які потрібно було ліквідувати швидко. Бо, якщо воду можна перекрити, то насосна каналізаційна станція має працювати постійно. Інакше вона просто затоплюється» – розповів директор “Хмельницькводоканалу” Олександр Надольний.

За його словами, нове обладнання має 10 років гарантії, працює безперебійно і завдяки йому зменшили витрати на обслуговування, ремонти й запчастини, інформує Суспільне.

Потужність станції складає приблизно 8 тисяч кубів перекачки стічних вод за добу. Більше 90 відсотків на даній станції обладнання замінено.

За словами Хмельницького міського голови Олександра Симчишина, три хмельницькі КНС повністю переобладнали новим устаткуванням шведського виробництва за грантові 160 тисяч євро.

«Це проєкт, на який ми подалися ще в 2019 році до нашого постійного партнера НЕФКО. Пройшли усі погодження, які необхідні, отримали кредитний ресурс під максимально вигідні умови, отримали грант. Це безповоротні кошти, і внесли так само свою частку з боку міського бюджету» – наголошує мер міста.

За його словами, переобладнувати станції почали в 2021 році, і вже у 2023 відчули економію від роботи частини енергоощадного устаткування.

“Маємо дуже хорошу економію по споживанню електрики, що для нас дуже важливо. За 2023 рік на цих трьох КНС по тому обладнанню, яке вже стояло, нам вдалося заощадити приблизно 27 відсотків спожитої до того електроенергії. Прогнозуємо десь приблизно 30 відсотків економії. Це величезний ресурс, тому що тут дуже потужні насоси” – зазначив міський голова.

За його словами, на цьому оновлення застарілого обладнання комунальних підприємств, як і співпраця з НЕФКО, не закінчується. На черзі — заявка на грант для повної реконструкції очисних споруд та другої гілки Чернелівського водогону.

Джерело: ngp-ua.info