На початку липня у Хмельницькій ОВА відбулося засідання робочої групи з деколонізації об’єктів, що містять маркери російської імперської політики. Тоді обласна влада вирішили перейменувати пів сотні вулиць та провулків, назви яких суперечать законодавству, в тих громадах, які з різних причин не спромоглися зробити цього раніше. Наразі стали відомі їх нові назви. 

Нагадаємо, після засідання комісії в ОВА зауважили, що оновлені назви вулиць “носитимуть імена Героїв України, визначних постатей краю, а також нагадуватимуть про символи гордості та незламності українського народу”.

У розпорядженні редакції ХМ-ІНСАЙД є додаток до документу, підписаного начальником Хмельницької ОВА Сергієм Тюріним від 31 липня 2024 року, із переліком 48-ми об’єктів топонімів, які підлягають перейменуванню.

Найбільше вулиць зі зросійщеними маркерами, зазначеними в переліку, перейменовано в Ізялавській міській громаді — 21, із них 8 — у самому Ізяславі:

Ще 8 вулиць перейменували в Сахновецькій сільській громаді:

У місті Старокостянтинів інші назви відтепер носитимуть:

  • вулиця 30 років Перемоги – вулиця Левадна,
  • вулиця Чайковського – вулиця Героїв України,
  • провулок Інтернаціональний – провулок Добровольців України,
  • провулок Мічуріна – провулок Пілотський.

У селі Веснянка цієї громади вулицю Жовтневу перейменували на Січових Стрільців.

В селищі Білогір`я під деколонізацію також потрапило 4 вулиці:

  • 1 Травня — змінено на Григорія Сковороди,
  • 8 Березня — на Лесі Українки,
  • Гагаріна — на Героїв України,
  • Островського — на Добровольців України.

У Берездівській сільській громаді було дві вулиці Першотравневих (в селах Берездів та Плоска), тепер вони називаються Василя Івчука та Героїв України відповідно.

У Розсошанській сільській громаді в селі Нижні Вовківці вулицю Жовтнева та провулок з такою ж назвою перейменовано на Мирослава Скорика, а в селі Ружичанка вулицю Мічуріна та такий же провулок – на Левка Симиренка.

У Ямпільській сільській громаді вулиця 8 Березня в селі Лепесівка носитиме назву Ольги Кобилянської.

В Лісових Гринівцях вулиця Невська перейменована на Бориса Патона.

Також у Полонській міській громаді комісія перейменувала в селі Бражинці вулицю Колгоспну на Василя Стуса. А в селі Котелянка вулиця Мічуріна, яку місцева влада відмовлялась перейменовувати, бо, мовляв, таке прізвисько носив місцевий садівник, а не російський біолог, відтепер стала Левка Симиренка.

Новий перелік, як вказано в розпорядженні керівника Хмельницької ОВА, мають довести до відома очільників цих громад. Перейменування не впливатиме на попередню нумерацію об’єктів, які розташовані на вулицях зі зміненими назвами. А Хмельницька філія держпідприємства “Національні інформаційні системи” має внести відповідні відомості до Словників державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Як повідомляв ХМ-ІНСАЙД, торік Хмельниччина лідирувала з дерусифікації вулиць.



Джерело: xm-inside.com