Наприкінці березня цього року під час засідання сесії Старосинявської селищної ради, що на Хмельниччині, депутати висловили недовіру селищному голові Віталію Здебському. Більшістю голосів підтримали рішення про припинення його повноважень достроково. Тоді пан Здебський відмовився коментувати ХМ-ІНСАЙД це рішення, зіславшись на погане самопочуття, але сказав, що не згодний із позицією місцевих депутатів.

Тож у квітні Віталій Здебський звернувся у Хмельницький окружний адміністративний суд із позовом до Старосинявської селищної ради. Просив визнати протиправним та скасувати рішення ради про дострокове припинення його повноважень, поновити на посаді селищного голови, а також стягнути з муніципалітету на його користь середній заробіток за час вимушеного прогулу за чотири місяці (квітень-липень).

Зауважимо, що Віталій Здебський (позафракційний) обирався Старосинявським селищним головою дві каденції поспіль — у 2015 та в 2020 роках. Втім, добути до кінця другий термін йому не довелось: за недовіру до нього 29 березня 2024 року на сесії проголосувало 20 місцевих депутатів із 21 присутнього.

Віталій Здебський (фото starosynjavska.gromada.org.ua)

А сьогодні, 5 серпня, Хмельницький окружний адміністративний суд, розглянувши позов Віталія Здебського, відмовив йому у поновленні на посаді селищного голови та визнав рішення депутатів законним. Про це стало відомо із інформації селищної ради, оприлюдненої на офіційному сайті.

Як встановив суд, підставою для внесення до порядку денного сесії питання “Про дострокове припинення повноважень Старосинявського селищного голови Здебського Віталія Едуардовича” 29 березня 2024 року стало незабезпечення здійснення позивачем як головою селищної ради наданих йому повноважень, а саме:

  • невиконання рішень ради та інших нормативно правових актів;
  • нескликання сесій ради в строк, встановлений законодавством;
  • відсутність звітів перед радою та тергромадою про свою роботу на посаді селищного голови;
  • надання неповної та недостовірної інформації депутатам Старосинявської селищної ради, а також наявності в його діях порушення прав та свобод членів тергромади (громадян), порушення Закону “Про захист персональних даних”.

Суд встановив, що в той день сесія селищної ради була повноважною, рішення про дострокове припинення повноважень голови прийнято більшістю голосів і воно є цілком обґрунтованим, “оскільки продовження виконання своїх обов`язків селищним головою в такому випадку суперечитиме засадам місцевого самоврядування, які відповідно до ст. 4 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” ґрунтуються на принципі виборності як представницьких органів – сільських, селищних, міських рад, так і сільських, селищних міських голів”.

Крім того, суд зазначив, що при прийнятті оскаржуваного рішення не було допущено суттєвих процедурних порушень, які б мали вирішальне значення та мають наслідком безумовну необхідність скасування прийнятого рішення.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що рішення ради “Про дострокове припинення повноважень Старосинявського селищного голови Здебського Віталія Едуардовича” прийнято на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України. Відтак, відмовив йому у задоволенні позову.



Джерело: xm-inside.com