Протягом звітного періоду було проведено три чергові сесії ради, два пленарні засідання, на яких розглянуто 43 питання та схвалено 39 рішень. Більшість рішень стосувались депутатських запитів, комунальної власності, природокористування та діяльності обласної ради.

У лютому-березні 2024 року відбулися засідання балансових комісій, що аналізували фінансово-господарську діяльність комунальних закладів за 2023 рік. Комісії заслухали звіти керівників закладів освіти, культури, соціального захисту, охорони здоров’я та інших. Було розроблено пропозиції для покращення ефективності закладів, зокрема забезпечення сховищами, протипожежними заходами, ремонтом та оновленням енергозберігальних технологій.

Робота зі зверненнями громадян залишається пріоритетною. Протягом першого півріччя 2024 року надійшло 921 звернення, голова обласної ради провела 7 особистих прийомів. Також відбулося 3 засідання тимчасової комісії з визначення обґрунтованості та розміру грошової допомоги, надано допомогу 456 мешканцям на суму майже 1,5 млн грн.

Як Віце-президент Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «УАРОР» голова обласної ради ініціювала засідання правління на Хмельниччині, де обговорювали реформу профільної середньої освіти. Учасники заходу, включаючи представників місцевої влади, народних депутатів та освітян, акцентували на необхідності підтримки реформи для забезпечення якісної та доступної освіти.

Комунальна сфера

Голова обласної ради Віолета Лабазюк регулярно проводить робочі зустрічі з військовими, відвідує медичні заклади, які надають їм допомогу. Пріоритетом є медична реабілітація військовослужбовців, для чого виділено значні кошти на придбання обладнання та поточні ремонтні роботи.

У Хмельницькому обласному серцево-судинному центрі з’явився новий сучасний апарат штучного кровообігу LivaNova, придбаний за кошти обласного бюджету. Цей апарат підтримує циркуляцію крові та оксигенацію під час кардіохірургічних операцій, гарантуючи максимальну безпеку та ефективність лікування пацієнтів.

У квітні 2024 р. Хмельницький обласний протипухлинний центр отримав нове сучасне медичне обладнання завдяки фінансуванню з державного, обласного бюджетів і власних ресурсів – апарат для брахітерапії та з дводетекторною гамма-камерою, оскільки, на думку голови облради, ефективність лікування онкологічних захворювань напряму залежить від своєчасної діагностики.

Для Хмельницької обласної лікарні придбали сучасне медичне обладнання, включаючи новий дистанційний ударно-хвильовий літотриптор та хірургічний лазер для літотрипсії, загальною вартістю 44,1 мільйона гривень. Це обладнання суттєво покращить якість урологічної допомоги, що надається лікарнею.

У Новосинявському будинку-інтернаті для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю завершено проєкт із зовнішнього утеплення головного корпусу, що сприятиме енергозбереженню та енергоефективності закладу.

У Лонковецькому психоневрологічному інтернаті запрацював оновлений та осучаснений харчоблок. На його розміщення реконструйовано частину житлового корпусу установи, здійснено ремонтні роботи та закуплено необхідне обладнання для належного функціонування та задоволення потреб підопічних закладу. На ці роботи з обласного бюджету у попередніх бюджетних періодах було спрямовано майже 9 млн гривень.

Спільно з благодійним фондом сім’ї Лабазюк «Ми поруч» здійснено ремонт реанімаційної палати Теофіпольської багатопрофільної лікарні на загульну суму 105 тис. грн.

Віолета Лабазюк традиційно проводила моніторингові виїзди у комунальні заклади позашкільної освіти: Хмельницький обласний центр краєзнавства, туризму та екологічного виховання учнівської молоді та Хмельницький обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді. Під час візитів проводилось підбиття підсумків діяльності закладів за минулий рік, окреслено плани на 2024 рік і обговорено шляхи вирішення проблемних питань.

Співпраця з інститутами громадянського суспільства

У Центрі видачі гуманітарної допомоги Хмельницької обласної ради за понад два роки роботи розглянуто більше 82000 звернень ВПО з різних областей України. Центр функціонує у Хмельницькому обласному академічному музично- драматичному театрі імені М. Старицького за адресою: м. Хмельницький, вул. Соборна, 60. Час роботи: понеділок – від 10 до 16 години;  п’ятниця – від 10 до 15 години.

Продовжується співпраця з громадською організацією «Епі-просвіта» для реалізації гуманітарного проєкту «Гуманітарна незалежність». Проєкт спрямований на підтримку батьків дітей з епілепсією та іншими видами інвалідності, включаючи надання психологічної, юридичної допомоги та специфічних засобів гігієни.

У 2024 році до гуманітарного штабу обласної ради надійшла чергова партія допомоги від німецької благодійної організації «Böseler Ukrainehilfe». Ця партія включає 18 тонн різноманітної допомоги, серед якої продукти харчування, одяг, взуття, інвалідні візки, предмети гігієни та лікарські засоби, що будуть розподілені між закладами охорони здоров’я та внутрішньо переміщеними особами в області.

Підписано Меморандум про співпрацю і партнерство з філією Deutsche Welthungerhilfe e.V. в Україні. Він передбачає надання благодійної допомоги закладам для внутрішньо переміщених осіб, зокрема сертифікати на побутову техніку та засоби індивідуального вжитку на суму 4,3 мільйона гривень, а також співпрацю в інших гуманітарних напрямах. У лютому-березні ця допомога була передана центрам компактного проживання вимушених переселенців. У майбутньому передбачається продовження співпраці з цією організацією за іншими напрямами.

Також голова ініціювала партнерство з Київською школою державного управління ім. С. Нижного. Підписаний Меморандум передбачає створення платформи для взаємодії місцевого самоврядування та організацій громадянського суспільства, спрямованої на реалізацію соціальної політики щодо ветеранів війни, включаючи проведення просвітницьких заходів та громадської експертизи.

Укладено Меморандуми про співпрацю і партнерство з ГО «Міжнародна асоціація психологів та тренерів-експертів», з БФ «Карітас-Хмельницький УГКЦ», триває активна співпраця з представниками релігійної організації «Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів в Україні». Цьогоріч саме завдяки благодійним пожертвам прихожан релігійної спільноти в громадах області здійснюється видача чотирьох тисяч продуктових сертифікатів на загальну суму два мільйони гривень для сплати за товар у одній із торгівельних мереж громадянам зі статусом внутрішньо переміщених осіб, які проживають на Хмельниччині.

Міжрегіональна та міжнародна співпраця

У січня 2024 Віолета Лабазюк здійснила робочу поїздку до США. Її візит спрямований на поглиблення міжнародних зв’язків та обмін досвідом у сфері регіонального управління. Підтримка іноземних держав є надважливою для України в сьогоднішніх жахливих реаліях, адже російсько-українська війна триває майже два роки, наша держава щодня потерпає від ворожих атак та потребує допомоги й підтримки цивілізованого світу. У рамках «Ukrainian Week» відбулася низка різноманітних заходів та ініціатив, що сприятимуть зміцненню партнерства Хмельниччини з американськими колегами і, відповідно, посиленню підтримки України. Серед основних заходів – Молитовний Український Сніданок, Форум економіки, інвестицій та відновлення України, Виставка проєктів підтримки України, Гуманітарний Форум Україно-американського партнерства. Відбулись зустрічі з провідними конгресменами, експертами, спікерами в галузях економіки, військової справи, гуманітарного напрямку.

У квітні голова Хмельницької обласної ради провела зустріч з представниками Арабської ради в Україні. Її результатом стало проведення ремонтних робіт у Хмельницькому обласному спеціалізованому будинку дитини.

У червні Віолета Лабазюк перебувала у робочому відряджені у Люблінському воєводстві Республіки Польща. Мета – налагодження міжнародної співпраці та участь в Четвертому Конгресі самоврядування Ініціативи Трьох морів. Ця ініціатива – міжнародна економічно-політична платформа співпраці між 13 країнами Європейського Союзу. Дискусійні панелі, проєкти та наукові зустрічі були присвячені темам енергетичної безпеки, штучного інтелекту, цифровізації суспільства, тощо. Голова обласної ради виступила спікером на дискусійній панелі з обговорення викликів війни та проблеми розвитку українських регіонів, питання продовольчої безпеки, експорту української продукції, забезпечення альтернативних джерел постачання продовольства, розбудови логістичної інфраструктури між Україною та країнами ЄС. Також в рамках Конгресу відбулися зустрічі та обмін досвідом у реалізації Програми ЄС Interreg Europe, питань реабілітації українських військових та ветеранів, можливості оздоровлення та відпочинку українських дітей у Польщі, зміцнення міжрегіонального співробітництва між громадами Хмельниччини та Люблінським воєводством.

Напередодні Дня Української Державності було проведено ІІІ обʼєднавчий захід «Хрещення. Становлення. Перемога». В рамках якого підписали Меморандуми про міжрегіональну співпрацю між Хмельницькою, Вінницькою, Закарпатською, Рівненською, Черкаською та Чернігівською обласними радами. Наше співробітництво стосується таких галузей, як: розвиток місцевого самоврядування; екологія та охорона навколишнього природного середовища; освіта, наука, культура та охорона здоров’я; соцзахисту населення, в тому числі забезпечення потреб внутрішньо переміщених осіб.

Реалізація соціальних проєктів

«Разом. Допомога. Поруч». Щодня тисячі військових проходять випробування, не лише фізичні, а й психологічні. Те саме стосується й їхніх рідних – вони чекають з передової, полону або отримують страшні звістки про втрату близьких. Часто самотужки впоратися з душевними переживаннями досить важко, тому в рамках проєкту проводилися тренінги, практичні заняття, психологічні техніки та ігри, які супроводжували студенти випускних курсів Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії спеціальності «Психологія».

«Людина. Допомога. Поруч» – наступний етап соціального проєкту, що реалізувався спільно з Хмельницьким базовим фаховим медичним коледжем. В його рамках проведено тренінги з надання домедичної допомоги для працівників соціальних служб.

«Дитина. Допомога. Поруч» – заключним етап соціального проєкту, що спрямований на психологічну підтримку дітей, які постраждали від війни. Практичні психологи закладів освіти навчалися допомагати дітям справлятися зі стресом та травматичними подіями.

Разом з благодійним фондом сім’ї Лабазюк «Ми поруч» реалізовано благодійних проєктів на суму майже 14 млн грн, в т.ч. в рамках соціального проєкту «#Поділля_мрій» вже третій рік поспіль функціонує дитячий табір національно-патріотичного спрямування та виховання на території бази відпочинку «Eko-life «ЗБРУЧ»». Так, за сприяння Віолети Лабазюк діти наших героїв, які боронили та продовжують боронити територіальну цілісність нашої держави, мають змогу відпочивати та оздоровлюватися на березі річки Збруч. На території табору створено всі умови для різноманітних розваг та активного проведення відпочинку: дитячі ігрові та спортивні майданчики, водні прогулянки на катамаранах та байдарках, сцена для творчості та перегляд патріотичних фільмів. Житло укомплектоване належною матеріально-технічною базою. Також на території комплексу працює медичний кабінет та здійснюється повноцінне якісне харчування. Відпочинок та оздоровлення дітей на території бази відпочинку «Eko-life «ЗБРУЧ»» буде організовано на безкоштовній основі до кінця літа. Всього

Підтримка військових

Хмельницька обласна рада ухвалила рішення спрямувати понад 54 млн грн, отриманих від реалізації комунального майна, на потреби бойових військових бригад. Ці кошти спрямовані на закупівлю безпілотників, засобів радіоелектронної боротьби, транспортних засобів та мобільних пунктів перебування особового складу. Всього ж з обласного бюджету в першому півріччі 2024 року спрямовано понад 80 млн грн на потреби сил оборони України.

З нагоди Дня українського добровольця, Віолета Лабазюк підкреслила значущість добровольців як прикладу відданості Українській державі. В обласній раді відбулася зустріч з військовослужбовцями, де їх нагородили Відзнаками за їхній внесок у захист державного суверенітету та територіальної цілісності України.

Також в День Героїв України було відзначено важливість місії військових, які боронять територіальну цілісність України. Під час зустрічі з військовослужбовцями передано обереги, створені учнями та студентами Хмельницької області.

Віолета Лабазюк ініціювала вручення спортивної форми ліцеїстам-прикордонникам як символу підтримки та вдячності за їхню важливу роль у забезпеченні безпеки нашого кордону. Ця ініціатива не лише стимулює активний спосіб життя серед молоді, але й підкреслює важливість співпраці між громадськістю та правоохоронними органами у зміцненні обороноздатності регіону.

Цьогоріч проведено другий благодійний забіг «Братерство сталевих 2.0», організований Хмельницькою обласною радою. Метою заходу було зібрати кошти на підтримку Сил спеціальних операцій Збройних сил України. У забігу взяли участь понад тисячу людей різного віку. Всього зібрано 217,3 тис. гривень, які були використані для закупівлі FPV-дронів.

Окремо варто виділити і надання підтримки Збройних сил України спільно з благодійним фондом сім’ї Лабазюк «Ми поруч». Так, на закупівлю автомобільної техніки, безпілотних літальних апаратів, зарядних станцій, необхідної амуніції було виділено майже 5 млн грн.

Джерело: ngp-ua.info