Днями на одному з об’єктів інфраструктури на території Хмельницької громади підрозділи ДСНС та пожежна охорона гасили займання вагона з пальним та рятували людей з-під зруйнованої будівлі внаслідок “влучання” ворожих “шахедів”. Так надзвичайники відточували свою професійну майстерність та готовність під час тактико-спеціальних навчань на випадок надзвичайних подій.

В умовах війни такі навчання, як зазначають в Головному управлінні ДСНС у Хмельницькій області, максимально наближені до бойових.

Саме тому, за задумом, під час сигналу “повітряна тривога” відбулося влучання ворожого БпЛА у вантажний вагон з бензином. Він швидко зайнявся, вогонь перекинувся на сусідній напіввагон. Поруч ще одна цистерна з хімічно-небезпечною речовиною зазнала пошкодження та сталася розгерметизація.

За підвищеним номером виклику до місця події прибули перші караули рятувальників. Пінну атаку на цистерну, яка охоплена полум’ям, проводять у тепловідбивних костюмах. У роботі, для гасіння напіввагона, застосували установку пожежогасіння та водоструменевого різання КОБРА”, – розповіли про нюанси навчання в установі.

Тут же, на місці, створюється оперативний штаб. На допомогу прибуває пожежний потяг, черговий караул якого спрямовує пінну атаку на цистерну у вогні. Далі прибула мобільно-оперативна група та відділення радіаційної та хімічної розвідки аварійно-рятувального загону спецпризначення ДСНС. Хіміки наклали бандаж та зупинили витік речовини.

За допомогою стволів-розпилювачів осадили хімічно-небезпечну хмару. Завдяки чіткій роботі особового складу вдалося запобігти розповсюдженню пожежі та ліквідувати витік хімічно-небезпечної речовини.

Водночас, за задумом, надходить інформація, що через падіння уламків “шахеда” зруйнована будівля на території об’єкта, під завалами перебувають люди.

Щоби розпочати порятунок, територію та будівлю обстежує ідентифікатор. Він визначає чи не залишилися тут залишки протиповітряного ураження, саме цим гарантуючи безпеку рятувальникам. І допоки одні розбирають завали, інші – рятувальники кінологічного відділення зі службовою собакою, розпочинають пошук потерпілих під завалами. Травмованого виявлено та передано до рук медиків”, – пояснили тактику дій в обласному підрозділі ДСНС.

Рятувальники додають, що, не шкодуючи себе у навчанні, досягнуть максимально високих результатів у бою.

Ми ж сподіваємось, що такі події з навчальних не стануть реальними.



Джерело: xm-inside.com